vrijdag 20 juli 2012

Anne helpt opruimen!

Het opruimen van je kamer. De meeste vinden het alles behalve een pretje, des al niet  te min is het wel iets dat moet gebeuren. Lang of kort kunnen we er over twisten, maar het is waarschijnlijk maar het beste om meteen te beginnen, aanpakken die handel!

Maak eerst een plan van aan pak. Lees dit artikel volledig door en kijk hoe je het op jou situatie aan kunt passen. Pak er desnoods een papier bij, of een whiteboard (I like to do this big.) en schrijf je plan hier op in bulletpoints uit. Zo kun je niet alleen overzichtelijk zien wat er moet gebeuren, je kunt ook nog eens lekker wegstrepen (iets dat alleen maar leuker is wanneer je een groot bord hebt, dus ook de reden voor mijn keuze.)
Schrik overigens niet van de lengte van dit artikel, schoonmaken is namelijk niet niets en ik kan het natuurlijk ook niet over twee weken verdelen, zit je nog een week in de halve puinzooi. Daarnaast heb ik soms drie stappen in een gevoegd, dus laat je ook niet af schrikken door de grotte van een stap! Onderaan dit artikel zal ik jullie mijn geheime bron verklappen, hier staat wel alles rustig in kleine stappen uitgelegd, voor wie dat fijner vind.Lets do this!
Je kunt het!

Benodigdheden (onderandere)
 • Schoonmaak spullen
 • Bezem, stoffer en blik
 • Vuilniszak
 • Goede zin
 • Evt. een camera voor before and after pictures

Stap 1. Voorbereiden
 • Zorg dat je allereerst gemotiveerd bent. Wanneer je begint met een hoofd van 'dit gaat uren duren' en 'het lukt me toch niet, ik heb hier helemaal geen zin in' wordt het hem ook gewoon niet. Probeer eens te denken aan hoe blij je zult zijn wanneer je klaar bent en alles heerlijk fris en school is.
 • Zet daarbij meteen een leuke en fijne playlist met muziek aan. Liever een beetje leuke en actieve muziek, dit houd je actief en bezig. Probeer daarnaast ook de televisie of een film te vermeiden aangezien dit af leid. Wees ook zeker niet de gehele dag bezig met het opstellen van een playlist, daarvoor kwam je hier niet.
 • Naast muziek kun je lekker alle gordijnen goed open doen en zet eventueel de ramen open. Je zult vanzelf merken dat dit een veel lekkerder gevoel geeft.
 • Tip #1: Wanneer je echt een giga zooi hebt weten te crieëren, je weet wel, zo eentje waarvan je je afvraagt wanneer de troep zelf weg zal lopen en je je eigenlijk niet herinnert welke kleur de vloer had kun je de aankomende stappen ook per hoek/plek verdelen. Dus eerst alles uitvoeren voor je bureau, daarna voor je bed, daarna je tafel etc. Stap 2. Vegen en verzamelen
 • Veeg overal eens goed achter vandaan en langs en breng alles samen op een hoop. Je zult je soms verbazen wat er overal vandaan komt. Ga dit hierna uitzoeken. Alles wat weg kan, wat niet van jou is, wat hergebruikt kan worden en een stapel met spullen die je graag wilt bewaren. 
 • Alles wat op de bewaar stapel ligt mag op je bed. Troep in de vuilnisemmer. De andere twee stapels moet je even een plaatsje voor vinden, maar ga het zeker niet nu weggooien, terug brengen of doneren. Hier is later tijd voor. Dit is ook niet het moment om de 'bewaar spullen' op te gaan ruimen.
 • Doe nu hetzelfde met alles wat op je tafeltje, nachtkastje, bureau etc. ligt
 • Tip #2: Haal meteen je kleding en tussen uit en maak hier een eigen stapel van, dit scheelt later weer.


Stap 3. De eerste selectie ronde
 • Maak je kast weer netjes. Het heeft geen zin om schone dingen weer tussen de rommel te plaatsen. Hang vervolgens de schone kleding in de kast en gooi het vuile maar meteen in de wasmachine. Wanneer je je kledingkast op ruimt kun je meteen de dingen die niet meer passen of ongedragen blijven aan de stapel met 'her bruikbare' spullen toe voegen, jij kunt het toch niet meer aan en zijn nog prima voor een ander.
 • Nu begin je aan de monster stapel op je bed, attack the pile, zorg dat je lekker bezig blijft en zet alles op de plaats waar het hoort. Ga alleen nog niet meteen prefect opruimen en indelen, dit komt later wel. Zorg eerst dat alles op zijn plaats komt en de monster stapel verdwijnt. Stop bijvoorbeeld je boeken in de kast, maar ga nog niet de kast helemaal indelen en inrichten. Probeer niet afgeleid te raken door het een of ander, maak er des noods een wedstrijdje van hoe snel je alles weg krijgt, dit helpt echt.


Stap 4. De zon achter de wolken.
 • Nu is het tijd om even lekker je bed op te maken en te verschonen. Met een fris en schoon bed ziet een kamer er meteen al een stuk aangenamer uit. Ondertussen is de grootste oorlogs bom ook al vertrokken en komt er schot in de zaak. Geef de moed nog niet op, er is hoop!
 • Nu komt het neer op de schoonmaak kunsten. Stof alles lekker af, veeg de vloer, verwijder spinnewebben, maak de ramen schoon, bedenk het maar. Dit kan even tijd kosten, maar het is zeker de moeite waard. Wie wilt er nu zijn spullen terug tussen het vuile meubilair plaatsen> Zorg dat alles er weer lekker uit ziet en vooral fris ruikt.

Stap 5. PAUZE!
Ja, dit is waarschijnlijk de favorite stap alom, maar laat je er niet in mee slepen. Neem niet meer dan 10 tot 15 minuten pauze. Even iets eten en vooral wat drinken, even bijkomen, maar ook snel weer aan de slag, voordat de motivatie verloren gaat. Op dit moment kun je ook goed even de was door wisselen, is die straks ook weer klaar.

Stap 5. Het oog voor detail
 • Nu wordt het tijd om alles te organiseren en netjes te maken. Begin bij je boeken en tijdschriften. Zoek deze uit en zet ze netjes op het schap waar ze horen. Stof de boeken meteen even af en leg alles wat je niet meer wilt hebben opzij. 
 • Na de boekenkast komt het bureau. Leg alles netjes en gestructureerd neer en haal er even een doekje over. Het is een vrij kleine moeite, maar kan zo veel schelen. Net als met een schoon bed ziet je kamer en meteen veel aangenamer uit.

Stap 6. Almost there!
 • Kijk eens rond in je kamer. Wat heeft er nog hulp nodig, waar is het nog rommelig? Iedere kamer is anders dus ik kan het natuurlijk niet tot in detail beschrijven. Een bed, een bureau en een kledingkast heeft iedereen, maar nu komt het op jou aan. Welk deel van jou kamer heeft nog net even hulp nodig. Dit is het moment voor detail werk
 • Wanneer je dit nog niet gedaan hebt, of het is alweer vuil, is dit het moment om even de vloer te stofzuigen en eventueel te dweilen. Kon je je nog herinneren welke kleur het had toen je begon?
 • Gooi al je vuilnis naar buiten, breng het naar de bak aan de straat en zorg dat je het vooral nooit meer tegen hoeft te komen. Dit heeft je mooie schone kamertje niet meer nodig. Eventueel kun je meteen wat lekker-ruikende-dingetjes aan je kamer toevoegen om het nog aangenamer te maken. 
 • Vergeet trouwens je was niet door te wisselen en netjes op te bergen!Stap 7. De beloning
Wanneer je helemaal klaar bent en je kamer er weer op en top uit ziet is dit het moment om jezelf te belonen. Ga lekker in je net schone kamer zitten en geniet van je resultaat. Let op: dit is niet een uitnodiging om er meteen weer een gigantische graf bende van te maken, daar ben je nu juist net van af.


Mijn excuses voor de overload aan tekst. Ik heb mijn best gedaan het nog zo kort en bondig maar toch behulpzaam mogelijk te houden. Ik hoop dat jullie er wat aan gehad hebben en voor vragen ben je altijd welkom. (Een before-and-after foto is ook altijd leuk!) Geniet van je schone frisse kamertje en kijk eens hoe lang je het vol kunt houden. Ik zal alvast bekennen dat die van mijn na twee weken niet al te schoon meer is, maar het valt nog reuze mee! Dat stapeltje was naast mijn bed en random meuk op het bureau horen er ook een beetje bij.

Stay Beautiful,
x Anne.
- Time you enjoy wasting isn't wasted.

4 opmerkingen:

Just leave your lovely comment!