vrijdag 4 februari 2011

Anne onderzoekt; waarom magazine horoscopen (bijna) altijd kloppen

Je kent het wel, je leest een tijdschrift en je komt je horoscoop voor deze week/maand tegen, zogenaamd gebaseerd op jou sterrenbeeld. Snel lees je hem, en verrassend genoeg blijkt hij te kloppen! Maar hoe komt het nou dat horoscopen altijd lijken te kloppen?

Dit komt omdat ze bij horoscopen alle antwoorden erg vaag en algemeen formuleren. Horoscopen worden volgens een bepaalde ‘formule’ geschreven. Hierbij wordt vaak een positief, een negatief en een twijfel situatie aangegeven.

Vaak wordt er in horoscopen ook geduid op gebeurtenissen rondom familie, relaties en vrienden. Dit zijn mensen waar je in het dagelijks leven veel contact mee hebt en het zal dan ook niet verrassend zijn als er iets rondom deze mensen gebeurd. Bijvoorbeeld de horoscoop; ‘U zult een positief bericht krijgen van een van uw naaste.’ Dit is een hele open voorspelling en kan praktisch overal op slaan. Je kunt horen dat je broertje geslaagd is, je moeder heeft een geweldig nieuw kapsel waar ze ontzettend blij mee is of je beste vriendin heeft een reis naar haar droomstad Londen gewonnen (en neemt jou mee)! Iemand die dit bericht in zijn of haar horoscoop heeft gelezen zal altijd wel een gebeurtenis vinden die hier op aan sluit om te bewijzen dat de horoscoop klopt. Je hersenen zoeken altijd iets waardoor de horoscoop persoonlijk relevant is.

Ook kun je door als schrijver op de kleine dingentjes te letten makkenlijk een kloppende horoscoop schrijven. Bijvoorbeeld; rond de feest dagen heb je sneller geld tekort, hier kan iets over voorspeld worden. Of rond je verjaardag kan je een grote verrassing te wachten staan -> je cado natuurlijk! Door naar dit soort kleine dingentjes te kijken kunnen horoscopen makkenlijk voorspeld/geschreven worden. Het zijn dingen die bijna zeker weten zullen gebeuren. Hier wordt dan ook altijd veel gebruik van gemaakt.

Horoscopen (in tijdschriften/kranten) hebben dus niets te maken met de magische kracht van planeten. Het komt allemaal door de manier waarop ons brein omgaat met de algemene voorspellingen in een horoscoop.

Met ander woorden, iedereen kan een goede horoscoop schrijven. Wees vaag en ga van het voor de hand liggende uit, dan kom je er vanzelf!


Ontdek hier je sterrenbeeld en de krarakter eigenschappen die erbij horen!


x

- Bad is never good until worse happens.

5 opmerkingen:

 1. haha, leuk om te weten!

  Ik zou het stukje toch nog een keer door de spellingchecker halen. Er zitten namelijk toch nog wel wat fouten in ;)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. leuk stukje!
  Bij mij kloppen ze meestal ook! maar wij hebben bijv. ookaltijd de tina, maar dan meestal van een paar weken geleden, die klopt ook heel vaak! haha zo grappig altijd
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Renee
  Ik zal hem nog eens doorlezen.
  Ik ben waarschijnlijk de enige Nederlander die nog geen Nederlandse spellingscontrole heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anne

  Ik heb hem ook niet ;) haha
  Dacht ik tip maar eventjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Renee

  Haha :P
  Nouja, in ieder geval bedankt! (:

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!