donderdag 10 februari 2011

Annemarieke vertelt waar Valentijnsdag nu eigenlijk vandaan komt.


Valententijnsdag van tegenwoordig kennen we allemaal. Of je er nou ‘aan doet’ of niet. Ondanks dat het nu een redelijk commercieel iets is, meer dan een romantische dag, was het vroeger toch ook al aanwezig. Het echte verhaal achter Sint-Valentijn is nog steeds onduidelijk. Wel zijn er twee bekende versies van het verhaal.

De eerste mythe gaat als volgt: Claudius de 2e was een machtige koning, en had veel soldaten nodig voor in het leger. Daarom verbood hij de soldaten om te gaan trouwen, want niets aan het front mocht hen afleiden.
Er was echter een stel, de man een soldaat en de vrouw een Christen, die toch wilde trouwen. Zij klopte aan bij Bisschop Valentijn en vroeg hem om hen te trouwen. Al snel vervolgde meerdere verzoekjes. Claudius II kwam op de hoogte van de bisschop zijn daden, en liet hem martelen en onthoofden. Dat gebeurde op 14 februari.
Voor het vonnis werd uitgevoerd, zag Valentijn nog kans om het dochtertje van de gevangenisbewaarder een briefje toe te stoppen, waar: Van jouw Valentijn op stond.

Volgens een ander verhaal kwam een belangrijke man bij Valentijn langs, die toen al in de cel zat, met het verzoek zijn blinde dochtertje te genezen. Valentijn zorgde voor een geneesmiddel, maar die werkte niet. Op de dag van de onthoofding probeerde de vader van het meisje het vonnis tegen te gaan. Maar tevergeefs.
Na de terechtstelling kreeg het blinde meisje een briefje van Valentijn, waar een gele bloem uit rolde. (Valentijn gaf men altijd een bloem als zij bij hem om raad vroegen, vandaar de bloemengroet op Valentijnsdag)
Op het briefje stond 'Van Valentinus' wat ze zelf kon lezen omdat ze plotseling weer kon zien.

Of überhaupt een van deze twee verhalen op de waarheid zijn gebaseerd, zullen we nooit weten. Een ding is echter wél zeker:
Valentijnsdag is de vervanger van het Lupercalia feest, dat werd gevierd op 15 februari ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk.
Voor de Romeinen was dit een belangrijk feest: de namen van alle ongehuwde jonge vrouwen werden in een kom gedaan en alle ongehuwde jonge mannen mochten ieder een naam pakken uit de kom. Tijdens het feest waren de twee jongen mensen elkaars partner.
Toen echter in Europa het Christendom kwam, werd dit feest door de kerk verboden.
In 496 veranderde Paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

Kende jij deze verhalen al?

En, ben jij van plan binnenkort iemand een briefje met een bloem toe te stoppen waarop staat; Van jouw Valentijn? *het onthoofden laten we maar even achterwege.;)*

Xxx
Annemarieke

PS: Never tickle a sleeping dragon.

4 opmerkingen:

  1. Ik moest vorige week als strafwerk een verslag schrijven over Valentijnsdag.. Dit zie ik nu nét te laat, haha! ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hhaha, ja precies! Dat is dus het vreemde.
    Leuke 'feestdag' dus inderdaad. Dat wij vieren dat iemand 14 februari is onthoofd.:P

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!