maandag 21 februari 2011

Aviva maakt een pinguin!


Al 9 jaar ‘knutsel’ ik op Hobbyfarm Heiloo, vroeger maakte ik voorbeelden na, nu maak ik de voorbeelden zelf! 4 Jaar knutselde ik elke woensdagmiddag om 3 uur, nou ben ik elke zaterdagochtend vanaf half 10 in de Hobbyfarm te vinden. Het is er altijd heel gezellig, lekker kletsen, kindjes helpen en thee drinken. Deze pinguin is ontzettend leuk, en ook nog best makkelijk om te maken. Hij komt niet echt goed tot zijn recht op deze foto. De pinguin staat dus altijd op de Hobbyfarm zodat de kinderen een voorbeeld hebben. Gister nam ik hem mee zodat ik thuis een foto kon maken, en onderweg verloor ik een oog. Ik heb het linkeroog er dus op moeten 'plakken' zodat jullie wel het geheel konden zien.


Je hebt nodig:
 • Tempex ei
 • Karton
 • Verf en kwasten
 • Lak
 • Materiaal voor de ogen (vilt, verf, plastic, standaard ogen, etc.)
 • (Wit) afplaktape
 • Behangerslijm
 • Wc-papier

Stap 1.
Je knipt één vleugel uit het karton, daarna trek je hem opnieuw om, en knip je hem nog een keer uit. Nu heb je twee identieke vleugels! Je doet hetzelfde met de voeten. Daarna tape je alles aan het tempex ei vast. Gebruik veel tape, zodat je zeker weet dat het blijft zitten. Straks zie je er toch niks meer van. Als je pinguin niet blijft staan, kan je de voeten nog verstevigen met iets zwaars (ik heb mini-magneetjes gebruikt).

Stap 2.
Mix de behangerslijm met water, roer goed en zorg dat er geen klontjes in zitten. Ik gebruik wc-papier, en geen kranten. Omdat je wc-papier veel meer kan vormen, het is veel zachter. Ook is het veel meer werk om het eerst met kranten te doen. Scheur alvast een hele stapel wc-papiertjes. Wanneer je straks natte lijmhanden hebt is dat heel moeilijk, omdat het papier dan elke keer scheurt. Zorg dat je handen (en het ei) ‘ingesmeerd’ met lijm zijn. Leg de wc-papiertjes één voor één op je ei, en ga er met je handen overheen totdat ze echt goed aan elkaar vast zitten. Doe dit met je hele pinguin. Op de plekken waar je tape hebt zitten moet je extra veel wcpapier doen, zo wordt hij steviger.

Stap 3.
Als hij gedroogd is kan je beginnen met het schilderen. Teken eerst met potlood de vormen (buik en snavel) op je pinguin. Als alles precies is zoals je wilt kan je beginnen met schilderen! Dit is een heel precies werkje, omdat je ook onder de vleugels moet schilderen. Controleer wanneer alles af is of je echt niks overgeslagen hebt.

Stap 4.
Plak/lijm/naai/steek/etc. de ogen op je ei. Ik heb hiervoor standaard glazen ogen gebruikt, die ik er in heb ‘geduwd’. Deze ogen worden meestal gebruikt voor stoffen poppen en dieren. Zorg dat ze recht naast elkaar staan, anders krijg je een scheel effect.

Stap 5.
Lak je pinguin helemaal. Hiervoor geldt hetzelfde als bij het schilderen, zorg dat je niks overslaat. Laat iemand anders het nog even controleren, als je zolang naar het zelfde kijkt zie je het verschil niet meer tussen gelakt en niet-gelakt. Gebruik een goede kwast (die geen haren los laat) en een blanke lak, zo krijg je het mooiste effect. Je hoeft de pinguin niet persé te lakken, maar zo worden de kleuren wel sprekender, en wordt de pinguin ook steviger. Zet hem op een veilige plek, en laat hem lang drogen.

Nu is je pinguin af! Geef hem aan iemand anders, of houd hem lekker voor jezelf. Vinden jullie zo’n DIY leuk? Laat het weten in een reactie!

4 opmerkingen:

 1. Hihi leuk! En DIY´s zijn áltijd leuk (:
  xoxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Schattig! lijkt me super leuk om te helpen op zo'n hobbyfarm!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. i love DIY, zulke leuke ideeen!, leuk idee dit ook!:)

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!