vrijdag 2 september 2011

Anne leert braille lezen.
Je hebt er vast wel eens van gehoord, het braille schrift. Braille is een speciaal voor blinden ontwikkeld lees en schrijfalfabet.
Het is ontwikkeld door Louis Braille (1809-1852 ). Zelf werd hij op zijn 3e blind en ontwikkelde dit schrift om toch schriftelijk te kunnen comminuceren. Hij ontwikkelde en perfectioneerde het tot het in 1829 als bruikbare methode gebruikt kon worden en vanaf 1854 word het als officieel alfabet gezien.


Het braille alfabet is een reliĆ«falfabet. De letters worden als puntjes in het papier gedrukt. Deze puntje kunnen door middel van de vingertoppen gevoeld en gelezen worden.  Het is een systeem bestaande uit zes mogelijke puntjes op een raster van 2 bij 3, wat dus een mogelijkheid van 63 combinaties bied.Het schrijven van braille gebeurt van rechts naar links, zodat bij omkering van het papier het reliƫf van links naar rechts gevoelt kan worden.

Het braille alfabet

Kunnen jullie het ontcijferen?

Natuurlijk is er nog veel meer over het braille te vertellen, er zijn bijvoorbeeld ook hele bibliotheken alleen voor boeken geschreven in het braille schrift. Dit was een beetje de basis, wat is het nou en vooral hoe zien alle letters er uit.

Wat vind jij van Braille?

,
x
-  Refuse to settle for anything less than butterflies.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg! Ik vind het zo knap als iemand dat kan! Op onze afstandsbediening zitten ook wat van die dingen (bij volume, programma ding dat je kan zappen en bij de uit/aan knop`) en die klopte wel een soort van met dat alfabet! haha grapig :D
    X

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!