zaterdag 10 september 2011

Rosalie bindt de strijd aan: anti-schoolstress.

Bonjour mes amies!
De scholen zijn weer begonnen. Overal. Geen uitzondering mogelijk.
Ikzelf behoorde tot de gelukkige groep mensen uit het noorden, die nog het allerlangst kon genieten van de welverdiende zeven weken pure rust. Maar nu we er allemaal weer tegenaan gaan, kan het er zomaar insluipen: stress. Nieuw jaar, nieuwe kansen. Ikzelf begin nu aan mijn vijfde jaar, en in de voorgaande vier jaar heb ik een hoop geleerd. Bijvoorbeeld dat deze periode van het jaar belangrijk is, wil je aan het eind niet omkomen in de stress.
Een rijtje tips van de professional (lees: blogger die vindt dat ze met haar vier jaar ervaring nou toch eindelijk eens kans maakt op die titel, waar blijft mijn certificaat?), hoe kom ik dit schooljaar stressloos door?1 Plannen, plannen, plannen
Niet het leukste gedeelte van je schoolcarrière, maar wel erg belangrijk. Moet je over drie weken een vijfduizend woorden tellend verslag inleveren voor filosofie, en een presentatie houden bij biologie over ons brein? Stel het niet uit tot de laatste avond, maar begin er op tijd aan. Natuurlijk hoef je niet de middag dat je het op hebt gekregen al halverwege te zijn, of van je week een rooster op de seconde nauwkeurig samenstellen (08:00:00 opstaan, 08:03:15 naar het toilet, 08:05:09 kleding uitzoeken, et cetera et cetera), maar een beetje voorwerk en vooruitdenken kan geen kwaad. Geef jezelf een deadline: aan het eind van de week heb ik het bouwplan voor mijn verslag filosofie klaar, inclusief vijf of zes argumenten voor mijn standpunt, en begrijp ik de stof waarover ik moet presenteren voor biologie. Je hoeft jezelf echt niet keihard af te straffen als je je eigen deadline niet haalt (‘Bad Dobby! Bad Dobby!’), maar probeer wel voldoende zelfdiscipline op te brengen er aardig in de buurt te komen.

2 Geen chaos!
Zorg voor een opgeruimde werkomgeving. Een rommelbakje met pennetjes en stickertjes, boekenleggers, paperclips, een zeepje, haarmasker, gumassortiment en je nieuwe nagellak werkt nogal afleidend. Berg dat soort prulletjes op, en geef jezelf de ruimte: werken op 15 cm3 is niet erg prettig. Hou de boel ook geordend: in je pennenlaatje horen geen bikini’s, en in je make up-doos heeft een passer niets te zoeken. Zo voorkom je dat je voor je daadwerkelijk aan je huiswerk kunt beginnen, eerst vijf eeuwen op zoek moet naar je geodriehoek.
Gebruik niet één blocknote voor zeven verschillende vakken, maar hou het overzichtelijk door A. een map met tabbladen of B. voor ieder vak een apart schrift aan te schaffen. Als je notities Engels door je Latijnse vertalingen heen lopen, en je het verschil tussen wis- en scheikunde niet meer kunt zien, is het einde zoek. Van chaos om je heen wordt je daarnaast nóg chaotischer, wat de boel niet ten goede zal komen.
Andere ‘afleiders’, zoals je laptop, mobieltje, de iPad en je nieuwe lievelingsboek moeten ook ruim baan maken als jij moet leren. Weet je van jezelf dat je de verleiding waarschijnlijk niet zult kunnen weerstaan, en over tien minuten achter Twitter te vinden zal zijn? Spreek dan met jezelf af dat je na dit hoofdstuk, of ieder half uur, even je Twitter mag checken en maximaal drie Tweets mag versturen. Zo hou je jezelf in de hand, en verdoe je niet drie uur op Twitter/Facebook/Hyves/MSN/[insert other waste of precious time in HERE].
3 Begin uit school niet direct aan je huiswerk, of zoek een moment waarop jij het sterkst bent
Voor de meeste mensen werkt het niet om direct uit school alweer aan je huiswerk te beginnen. Als ik na een anderhalf uur durende reis dan eindelijk die klamme bus verlaat, sta ik niet bepaald te springen voor drie paragrafen wiskunde. Meestal drink ik even een kopje koffie, kijk een aflevering Dr Who à 45 minuten en ben dan klaargestoomd om er keihard tegenaan te gaan. Mijn lijf is er ook een beetje op ‘getraind’ dat ik ongeveer een uur na de Geweldige, Grandioze en Geniale busreis aan mijn huiswerk ga beginnen, en mijn hersens snappen dus ook wanneer ze weer worden geacht te focussen.
Weet je van jezelf dat je juist op je sterkst bent als alles er nog kersvers in zit? Begin dan gewoon direct. Zoek een moment waarop jij weet dat je het best in vorm bent.

4 Vergeet niet te ontspannen en jezelf te belonen voor je harde werk en noeste vlijt (oeh, wat klinkt dat laatste toch heerlijk oudbollig)
Is het je gelukt, heb je je eigen deadline gehaald? Is je kamer al een week – naar eigen maatstaven – erg netjes? Trakteer jezelf op een middagje film of koop die geweldige DVD-box waar je je nu al drie maanden om hebt verlekkerd. Je zult merken dat hoe efficiënter je werkt, hoe meer tijd je overhoudt. En die tijd kun je mooi steken in het doen van leuke dingetjes, zoals Dr Who kijken. Of Charlieissocoollike (zie Annemarieke’s post van deze week) stalken.  
Vergeet ook niet tijd voor jezelf vrij te maken en te ontspannen. Kom je om in het huiswerk, verzuip je zowat van al die stof die je op moet nemen? Ga lekker in bad, neem een chocolademasker of ga even in het park zitten. Werken voor school is hard, het leven van de middelbare scholier is zwaar, we mogen best een moment voor onszelf claimen. Werk geen vijf uur non-stop achter elkaar door, haal adem en ontspan! Laat gaan die stress. Zolang je maar niet een sollicitatie doet naar de titel ‘Miss Chaoot en Uitstelster 2011 – 2012’ hoef je je nergens druk om te maken. Leg die ladder niet te hoog voor jezelf. Natuurlijk, haal eruit wat erin zit, maar vergeet niet: goed is goed genoeg.

And, above all: don’t forget to have a supermegaawesomefoxyhot time!

Let there be cake for all our mistakes!
Amore, Rosalie.  

4 opmerkingen:

  1. Dat Spongebob plaatje is GE-NI-AAL!
    Geweldig artikel trouwens! Ben nogsteeds verliefd op jouw woordspeling en zinsopbouw!

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!