zaterdag 12 maart 2011

Irene vertelt over dromen

Je doet het elke nacht wel liefst anderhalf tot twee uur lang.. Waar ik het over heb? Over dromen. Vandaag ga ik jullie daar wat over vertellen!

Wat een droom is en waar het precies voor is bedoelt, is niet bekend. Er zijn echter wel vermoedens; het blijkt dat je vaak droomt over dingen die je overdag hebt meegemaakt. Dit wordt de dagrest genoemd. Dromen zouden helpen de gebeurtenissen te kunnen verwerken. Ook is uit onderzoek gebleven dat dromen net zo belangrijk is als slapen.

Dromen komen vooral voor tijdens de remslaap. Je hebt ongeveer tussen de 5 a 7 dromen per nacht. Dit zou je niet denken, aangezien je er meestal maar ééntje onthoudt. De ene droom duurt 5 minuten, de andere maar liefst 45 minuten. Per jaar heb je ongeveer zo’n 1000 dromen. Er bestaan ook lucide dromen. In deze dromen weet je dat je aan het dromen bent. Je beseft dat het niet echt is, en dat je in bed ligt te slapen.

Soms droom je een verhaal dat iets verteld over je dagelijks leven wat je meemaakt of wat je een tijdje geleden hebt meegemaakt. Hierdoor kun je geholpen worden om de gebeurtenis te verwerken. In zulke dromen kunnen alle gevoelens naar voren komen. Als je emotioneel nog niet klaar bent voor de droom, kun je er best wel een tijdje mee zitten.

Als je wakker wordt en je net een droom hebt gehad, wil je hem meestal heel graag ‘afdromen’, om dat leuke gevoel weer terug te krijgen, of omdat je nieuwsgierig bent hoe de droom zal aflopen. Meestal lukt dat niet, want als je weer in slaap valt, is het moeilijk om weer in je oude droom terecht te komen. Dat komt doordat je niet meteen droomt zodra je in slaap valt. Pas als je echt in je diepe slaap bent, droom je. En om in je slaap je droom terug te krijgen, is zo makkelijk nog niet!


Ook bestaan er helaas nachtmerries. Hierin kunnen vreselijke dingen gebeuren. Je droomt bijvoorbeeld over enge monsters, dat je ergens vanaf valt, of dat er iets vreselijks gebeurt met iemand die dicht bij je staat. Vaak krijg je nachtmerries omdat er iets naars is gebeurd. Zonder dat je het in de gaten hebt, denk je erover na. Als je gaat slapen komen de gedachten weer in je hoofd, en droom je er dus over. Nachtmerries onthoudt je het best, doordat ze een grote indruk op je maken. Kleine kinderen hebben vaker last van nachtmerries. Zodra je ouder wordt, krijg je minder last van nachtmerries en soms kunnen ze zelfs helemaal wegblijven.

Wat is jouw raarste droom?“Be who you want to be, not what others want to see”

Liefs,
Irene.

4 opmerkingen:

 1. leuke post!
  ik ben er nog steeds niet achter wat mijn dromen betekenen maar ik denk eigelijk ook niet dat ik dingen verwerk die ik overdag heb meegemaakt
  ik droom namelijk altijd echt heeeeel raar, haha
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow leuk om te weten!
  Ik droom altijd over de raarste dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mijn aller engste droom is
  dat ik op mijn schoolplein was,en ik was de koningin van supermooie mensen(in begin was het nog leuk)maar dus,ik was de enige met vleugels,maar mijn volk wist dat niet.Dus toen ik cool wou doen en van een tak in een vretendzuur bad sprong maar juist wegvloog,dacht iedereen dat het oke was en sprongen ze er ook in.Ze werden helemaal verbrand en wouden me vermoorden.Ik dacht ik vlieg weg maar ik kwam niet meer op zo eng.Toen zij iemand je moet weer naar de echte wereld gaan en andere vliegkledij aandoen.Dus opeens zit ik in een woonkamer te bellen met een onbekende vriendin.En komt de post die een kleed aflevrt,ik doe die aan en opeens zuigt de telefoon me weer naar die enge plaats en gaat alles verder waar het gestopt,zo vlug mogelijk vlieg ik weg,red ik mezelf en ga terug naar mijn echte huis,ik ben bang dat dit betekent dat er iets ergs gaat gebeuren en dat ik gewooon ga weg rennen zonder andere te redden.Oke sorry van het lange bericht en leuke blog

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Deborah,
  Wooh! Zeker een enge droom! :O

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!