zaterdag 26 maart 2011

Irene vertelt over liegen

We hebben vroeger allemaal geleerd van onze ouders dat liegen niet goed is en niet mag. Maar.. we liegen nog iedere dag! En ja, ik lieg ook wel elke dag. Geen grote leugen natuurlijk, maar ik ben nog steeds in voor een leugen om eigen best wil.

Dieren kunnen niet liegen, alleen mensen kunnen dat. Je hebt namelijk een bepaalde heresncapaciteit nodig om te kunnen liegen. Maar waarom lukt je leugen? Waarschijnlijk omdat je zelf goed een leugen kunt vertellen en de ander niet een leugen kan herkennen. Uit onderzoek is bewezen dat maar één op de duizend mensen een leugen goed kan ontdekken. Waarom liegen we nou eigenlijk? Daar zijn verschillende redenen voor. Hier een aantal op een rijtje:
  • De bekendste: een leugen om bestwil. Je wilt bijvoorbeeld de ander niet kwetsen waardoor die ander je minder aardig gaat vinden, of omdat je bijvoorbeeld te laat bent gekomen op school of op het werk.
  • Omdat je iets wilt. Bijvoorbeeld; je ziet een leuke broek. Maar, van je moeder mag je alleen een nieuwe broek als je oude broek kapot gaat. En ja hoor; je komt thuis met je nieuwe broek, en met de mededeling dat je oude broek kapot is gegaan.
  •  Status. Je wilt bijvoorbeeld 'stoer' doen bij andere mensen. Je hebt gezoend met een knap iemand, je hebt allerlei diploma's behaald of je hebt een nieuwe horloge gekocht, die €500,- kostte.
  • Om de kick. Je wilt liegen omdat je daar een energieboost van krijgt. Je kunt mensen zo manipuleren hoe jij het wilt, en vindt het leuk om daar gebruk van te maken.
Maar hoe vertel je nou een goede leugen? Als je te laat bent omdat je een ongeluk hebt gehad, ben je natuurlijk verdrietig of heel erg boos. Wissel dan niet te veel van emotie; dat komt niet geloofwaardig over. Natuurlijk moet je ook niet nadruk leggen op de twijfel van iemand anders. Zeg dus nooit "je gelooft me niet hè?!", want dat is een absolute no-go. Ook moet je zeker van jezelf zijn, dus: schouders omhoog en borst vooruit!




En nu: Hoe ontmasker je de leugenaar?
  • Als iemand snel van emotie veranderd
  • Als het een heel goed uitgewerkt verhaal is. Als je doorgaat in details, breng je de leugenaar in verwarring.
  • Als de leugenaar last heeft van ticjes. Bijvoorbeeld als de leugenaar de hele tijd aan een knoopje frummelt, een rits heen en weer bewegen of tikt op de tafel.
  • Als je niet meteen vragen stelt, wordt de ander heel erg zenuwachtig. Wacht dus even voordat je een vraag gaat stellen.
  • Als hij/zij je niet in de ogen kijkt, is degene heel onzeker van zichzelf; en dus ook onzeker over zijn leugen.
  • Wie over het verleden praat, kijkt meestal links naar boven. En wie over de toekomst praat. kijkt rechts naar boven. Wanneer dit andersom is, heeft diegene meestal iets te verbergen.
Ik hoop dat ik jullie iets bij heb kunnen leren over hoe je een leugen kunt herkennen. En we weten allemaal dat we beter niet kunnen liegen, dus ik hoop dat iedereen het maar houdt bij een klein leugentje om eigen bestwil.


Wat is jouw beste leugen ooit?


“Be who you want to be, not what others want to see”

Liefs,
Irene.


2 opmerkingen:

  1. Ik kwam via het Girlscene forum op jullie blog, en ik vind hem echt ontzettend leuk! Ik volg jullie al op Bloglovin enzo.
    Keep going girls!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk stukje zeg!
    Ik kan zelf niet echt liegen, ik ga altijd lachen.

    xx

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!