vrijdag 15 juli 2011

Anne onthult; Wat is een déjà vu nu echt?

Tumblr_lk4de4lel31qea223o1_500_large
Je kent ze vast wel, die momenten dat je iets of iemand ziet en toch heel erg zeker weet dat je deze situatie of persoon eerder hebt gezien, maar totaal niet weet hoe dat kan of waarvan het kan zijn. Je kunt hier nooit eerder geweest zijn, en deze persoon niet eerder ontmoet hebben. Zo’n moment noemen we een déjà vu.


Een déjà vu (uit het Frans: al eens gezien) is de ervaring iets mee te maken waarvan je 
tegelijkertijd de indruk hebt het al eerder te hebben meegemaakt. Soms ben je je er toch ook bewust van dat je het echt nognooit mee gemaakt hebt.
Déjà vu slaat in de wetenschap meestal op een onechte herinnering of herinneringsbeleving. In het algemene spraakgebruik wordt de term echter ook gaan gebruiken als aanduiding van elke bekende situatie.


Maar, hoe werkt dat nou, zo’n déjà vu?

Een déjà vu kun je zien als een ‘kortsluiting’ in de hersenen.
In een normale situatie wordt het beeld dat je opneemt, door je ogen, naar een plekje in de hersenen gebracht. Eigenlijk zie je dus met je hersenen, je ogen geven alleen het seintje door. Wanneer de hersenen dit seintje hebben ontvangen wordt het beeld opgeslagen.
Bij een déjà vu ontstaat er dus kortsluiting, hierbij slaat het beeld zich eerst op in de hersenen, voordat de hersenen zich bewust worden van het beeld en wat we zien. Door deze kortsluiting lijkt het net een herrinering en alsof je het al eerder mee hebt gemaakt, het beeld is namelijk al eens opgeslagen. Je kunt je alleen niet herrineren wanneer en hoe je het eeder hebt mee gemaakt, want die informatie is nooit opgeslagen in je hoofd. (Deze informatie is er ook helemaal niet aangezien het geen echte herrineringen is)

Wanneer je een déjà vu hebt is er dus niks vreemds met je aan de hand, en helaas je bent ook niet magisch.


Hebben jullie wel eens een déjà vu?

x
Stay Beautiful

-  Refuse to settle for anything less than butterflies.

4 opmerkingen:

 1. Ik heb al een aantal keren een déjà vu gehad! Dat is zoo raar en apart.

  Leuk artikel :D
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is echt een leuk artikel!
  helaas ben ik niet magisch maar had ik al die keren gewoon een kortsluiting :p

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eigenlijk nog nooit gehad.. xD is dat pas raar? hahah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb ik heel vaak. Soms zie ik ook een dejavu aankomen.. meestal weet ik ook wat er gaat gebeuren. Bevalt mij dat niet dan draai ik om om het te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!