woensdag 14 december 2011

Sharon gaat 21 December staken.

Goodday allemaal,
Over het algemeen ben ik niet zo into het staken, maar volgende week woensdag, 21 december, is er een officiële staking, georganiseerd door het LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren) in Amsterdam. Van 14:00 tot 16:00 wordt er op de Dam gestaakt tegen de 1040-uren norm voor de onderbouw en de zogenaamde 'ophokuren'.

De 1040-uren norm geldt dit keer alleen voor de onderbouw: van de 1000 uren per jaar, wil de regerning naar 1040 verplichtte uren gaan. Het probleem hiervan is alleen dat deze extra uren niet opgevuld zullen worden met echte lessen, maar met ophokuren. Je kent het vast wel, een zelfstudie-uur, een 'huiswerkuurtje' in de aula, of een hopeloze les van je Spaans lerares die wiskunde probeert te geven, simpelweg omdat de scholen van de regering geen extra geld krijgt om deze extra uren te financieren.

Standpunten van het LAKS.
 • We protesteerden in 2007 al met 20.000 scholieren tegen de ophokuren;
 • We worden nu ook al ruim twee weken (75 uur!) per jaar opgehokt (onderzoek LAKS 2011);
 • We krijgen meer ophokuren doordat scholen de extra uren niet kunnen betalen;
 • We worden van ophokuren niet slimmer;
 • We hebben recht op echte lessen!
Vergadering LAKS

Komen jullie ook staken tegen de 1040-uren norm en de ophokuren? Ik zou het ontzettend tof vinden: hoe meer mensen er komen, hoe meer nut het heeft en hoe meer kans we hebben deze onzinnige nieuwe wet tegen te gaan. Kan of mag je niet? Teken dan in ieder geval deze petitie. http://www.geenophokurenmeer.nl

Het beste is nog wel dat je school het je niet mag verbieden om te staken, omdat dit een officiële staking van het LAKS is. Wel wordt aangeraden om van te voren aan je schoolhoofd/afdelingsmanager/mentor aan te geven dat je deze dag gaat staken, om eventuele problemen te voorkomen. Erg handig is om het volgende uit te printen en mee te nemen: http://t.co/S7PNvyxM. Dit is een brief van Chanine Drijver, de voorzitter van het LAKS, aan het schoolhoofd, om de scholen te verzoeken de leerlingen een dag verlof te geven voor deze staking, zodat zo veel mogelijk scholieren op de Dam aanwezig kunnen zijn voor een groter effect, en een grotere kans op een uiteindelijke afwijzing van de 1040-uren norm.


Voor nog meer informatie, zie de facebook of de twitter van het LAKS, of kijk natuurlijk even op de site

En, komen jullie me helpen met staken? Het LAKS zal het zeker op prijs stellen! En nogmaals, hoe meer scholieren op deze staking af komen, en hoe meer scholieren deze petitie ondertekenen, hoe meer kans we hebben op de afwijzing van de 1040-uren norm en de ophokuren!

21 December, Amsterdam, de Dam, 14:00 - 16:00. Spread the word, be there!


You'll always regret what you don't say,
Fearlessly, Sharon.

2 opmerkingen:

 1. Toch stom eigenlijk, dat dit nógsteeds bezig is, en er eigenlijk nogsteeds niks veranderd is.. Ik weet nog goed toen wij "in mijn tijd" op het voortgezetonderwijs de staking hadden.. iedereen op t schoolplein, heel gezellig, maar niks bereikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sta op je foto's :O
  Niet op allemaal, maar zie mezelf toch staan :P
  Ben je van het laks?

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!