donderdag 8 december 2011

DIY: Annemarieke bouwt een huis van snoep!

Hallo allemaal!
Het is winter, het is koud. We zitten met z’n alle binnen en ondanks dat we uitkijken naar kerst en oud&nieuw, kunnen we niet wachten tot het weer lente word! Wat doe je dan op weer zo’n grauwe, grijze zaterdag? Juist; je trommelt een aantal vriendinnen op, koopt de supermarkt leeg en maakt een huis van snoep! Ik deel met jullie mijn geheim achter het maken van een echte “Gingerbread-house”!Als eerste: bedenk wat, hoe en hoeveel je gaat maken. Samen één huis delen word moeilijk, want dan moet je hem als hij dan eindelijk af is, in tweeën hakken. Zonde dus. Aan te raden is dus wel om per persoon een eigen huis te maken, bovendien kan je dan lekker creatief doen op de manier hoe jij wilt, en alleen decoratie erop doen die jij lekker vind!

Ga naar de Supermarkt en koop de schappen leeg. (Natuurlijk zal je tegen de tijd dat je je naar de kassa begeeft, de helft uit je karretje moeten halen en weer terug leggen, omdat je je realiseert dat je toch echt véél te veel hebt, maar dat zeggen we er even niet bij.) Koop naast de ingrediënten voor het deeg zelf ook een assortiment aan decoratie-snoepgoed. Bijvoorbeeld: M&M’s of Smarties (een echte aanrader), Chocolade is natuurlijk niet te missen, en glazuur of marsepein is zeker ook aan te bevelen. Koop amandelen, hazelnoten, mini-marshmallows, Malteasers en wat je ook maar lekker vind. Kijk ook even bij het cake-decoratie-schap, want daar valt vaak ook veel leuks te scoren!


Als je alles eenmaal ingeslagen hebt en je je met je drie overvolle tassen naar huis begeeft, alles uitpakt en dan eindelijk kan beginnen… stop! Begin niet meteen met bakken en hou je ook nog even in met voorsnoepen: Maak in plaats daarvan eerst je “Bouwtekening” voor je huis. Maak hem zo leuk als je wilt, geef het bijvoorbeeld een extra Nederlands tintje door een geveltje te maken, creëer ramen, deuren en een schoorsteen om het echt af te maken.

Als je tevreden bent met je ontwerp, ga dan aan de slag met het deeg. Teken de muren, de vloer en het dak op stukken bakpapier. Knip alles op formaat en knip de ramen en deuren eruit. Als het deeg klaar is om te bereiden, gebruik de bakpapiersjablonen om alles op maat te maken. Smijt daarna de delen van het huis in de koelkast en ga ondertussen fantaseren over hoe je je huis wilt versieren.

Als de 20 minuten om zijn en je de bakplaten in de oven hebt gegooid, wacht tot een heerlijke geur je neus binnenstroomt en het deeg lichtbruin is gekleurd en haal het dan weer uit de oven. Wacht tot het afgekoeld is en snij de randen bij, mochten ze iets te veel “gegroeid” zijn.
Maak glazuur en gebruik dit als lijm, want dit is toch echt “the glue that holds everything together”. Bouw het huis en “lijm” alle randen aan elkaar. Eenmaal klaar kan het leukste deel beginnen: Versieren! Smelt chocolade au bain-marie, plamuur marsepein op het dak, teken dakpannen en deurposten door middel van chocolade (vergeet niet af en toe per ongeluk te morsen, zodat je een excuus hebt om stiekem wat te snoepen) versier de ramen met Smarties, creëer een sneeuwpop en gooi er een kerstboom van amandelen bij!

Als je eenmaal klaar bent met versieren, en uitermate trots  bent op je prachtige huis, je het liefste Hans en Grietje zou willen uitnodigen om het goed te keuren, vergeet dan niet miljoenen foto’s te maken (en alle restjes op te eten), want waarschijnlijk zal iedereen om je heen zó onder de indruk zijn, dat het huis niet langer dan 2 dagen zal overleven, dankzij lekkere trek van je mede-huisbewoners!


 Niet te vergeten, het recept zelf: Voor het deeg:
*250 gr. Ongezouten bakboter
*150gr. Bruine basterdsuiker
*2 eieren
*175ml stroop
*30 ml (2 eetl.) gemalen gember
*625gr bloem
Decoratie “lijm”:
*1 eiwit
* 225gr icing sugar.

1. Doe de boter en suiker in een kom en mix tot het egaal is. Voeg de eieren, stroop, gemalen gember en de bloem beetje bij beetje toe, en mix door elkaar.
2. Maak een bal van het deeg en stop het voor 30 minuten in de koelkast.
3. Maak ondertussen twee 18 bij 10 cm rechthoeken voor het dak, twee 15 bij 10 cm rechthoeken voor de zijkanten, en twee 10 bij 10 cm vierkanten, waarvan uit het midden in een 7 ½ cm driehoek uitloopt, voor de voor en achterkant.
4. Warm de oven voor op 180 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het in plakken van ongeveer ½ cm dik. Gebruik de sjablonen om de figuren uit te snijden.
5. Stop ze weer voor 10 minuten in de koelkast en bak ze daarna 12 minuten in de oven en laat ze afkoelen op de bakplaat.
6. Mix het eiwit met de suiker en maak “Lijm” alle figuren aan elkaar en vorm het huis, en laat even drogen. Decoreer nu je huis tot een geweldig kunstwerk en geniet van al het lekkers!


Ik wil graag foto’s zien, als iemand besluit er ook een te maken! Succes en veel plezier!

Lots of love,
Xxx
Annemarieke.

P.S. Never Tickle a Sleeping Dragon.

9 opmerkingen:

 1. Wat een mooie foto Annemarieke! (:
  Leuk artikel.

  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha.. er bestaan ook gewoon "Make your own gingerbread house"-kits. Psst. Bij de Xenos te koop. Scheelt een heel hoop!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Anne,
  Ahh! Dankje! ;)

  @Stephanie,
  haha! Echt? Nouja, dit is dan wel origineler, bovendien hebben we helaas geen Xenos hier in Engeland. Maar inderdaad wel handig dan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die van Xenos kon je vorig jaar voor 10 cent kopen na kerst maar ik vond ze echt heel slecht. Ze blijven totaal niet staan, alles is een zooitje en het smaakt absoluut niet lekker.
  Daarnaast zijn ze ook nog eens heel klein. Een hoop teleurstellingen in een doosje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat ik het niet kan proeven... Was het lekker, of heb je het nog niet opgegeten??
  De huisjes zien er erg leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Op dit moment is de status van mijn huisje "Hans en Grietje" meets- "De drie biggetjes" meets- "Rupsje Nooitgenoeg".. de grote boze wolf is helaas al een paar keer langsgekomen en heeft hem omver geblazen en zijn weg er al half doorheen gegeten. Maar hij is heerlijk! :)

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!