vrijdag 1 april 2011

Anne ontdekt de voordelen en gevaren van koffie (Cafeïne).

Deze week heb ik eens een beetje onderzoek gedaan naar koffie. Een drankje dat veel gedronken wordt door mensen, een gewoonte die meestal aan het eind van de tiener jaren begint. Natuurlijk is er ontzettend veel te vertellen, maar ik zal proberen het in een post samen te vatten.

Koffie is een warme drank gemaakt uit  ontvelde, gemalen, gedroogde, en geroosterde zaden van de koffieplant. De welbekende koffiebonen.

Het is niet duidelijk of koffie beschermt tegen hart- en vaatziekten. Sommige onderzoeken zeggen van wel, anderen weer niet. 
Koffiedrinkers blijken wel een lager risico te hebben op diabetes type 2. Dit is in verschillende studies gevonden.

Een nadeel van koffie is wel de cafeine. Of nouja, een nadeel, het heeft zo zijn voor delen, maar het is niet geheel gezond voor je. In 125 milliliter koffie, zit ongeveer 85 milligram. Cafeïne stof die ook in sommige frisdranken zoals cola zit, in thee en in energy drinks. 



Cafeïne
 Cafeïne of coffeïne, ook bekend onder de naam theïne, is een alkaloïde die onder andere voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guarana encacaobonen. De alkaloïden zijn een groep stoffen waartoe ook genotmiddelen zoals nicotine en cocaïne behoren. Cafeïne als zuivere stof is een kleurloos poeder met een bittere smaak.
Cafeïne heeft een opwekkende werking. Het verdrijft het gevoel van vermoeidheid.
Cafeïne is de meest actieve stof in koffie. Het wordt snel opgenomen in het bloed: de helft al drie tot vier minuten na consumptie. Tussen een half uur en tweeënhalf uur na het koffie drinken ervaar je de effecten.
Bij regelmatig gebruik neemt het effect per hoeveelheid af. Er is dan meer cafeïne nodig om hetzelfde effect te bereiken. Er kan verslaving optreden en plotseling stoppen met de inname kan dan zorgen voor hoofdpijn, een sterke afname van de bloeddruk en andere ontwenningsverschijnselen. In de meeste gevallen duren de ontwenningsverschijnselen zo'n 10 dagen waarvan de eerste 5 dagen als het zwaarst worden ervaren.


Drinken jullie veel koffie?



x
- Bad is never good until worse happens



4 opmerkingen:

  1. best interessant. toevallig ben ik vandaag nog bij de starbucks geweest. In een woordt HEERLIJK!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat van: Koffiedrinkers blijken wel een lager risico te hebben op diabetes type 2.
    Klopt niet echt, ik drink/dronk veel koffie (toch wel 3 of meer tassen koffie per dag) en ik heb toch diabetes type 2.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ow, mijn excuus dan hier voor. :/
    Ik kwam het tegen op (geloof ik) voeding centrum.

    'Een lager risico' betekend natuurlijk niet dat het niet kan of zal gebeuren. De kans op diabetes type 2 is alleen kleiner.

    In ieder geval bedankt voor de correctie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ahh echt een leuke post..
    nee ik drink niet heel erg vaak
    koffie, nou ja vinden jullie 1x per dag
    in de ochtend veel?
    maar goed. xxxx

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!