zaterdag 7 april 2012

Rosalie herdenkt Kurt Cobain

a.k.a. een ode aan Kurt
Over het algemeen ben ik best neutraal bij het overlijden van "Groten" binnen de muziekwereld: Amy Winehouse, Widney Houston, Michael Jackson? Ontzettend rot voor hun familie en de diehard fans, maar ik lig er niet wakker om. Zo niet het geval bij Kurt Cobain, die voor mijn geboorte al niet meer op deze aarde ronddwaalde. Misschien komt het omdat de muziek die hij maakte dichter bij mijn 'gebied' ligt, misschien omdat het verhaal van zijn dood me meer aangrijpt, feit blijft dat ik ieder jaar stil sta bij zijn dood. Zo ook afgelopen donderdag, 5 april. Het was toen achttien jaar gelden dat Kurt zelfmoord pleegde en ik als Nirvana- en Kurt-adoreerderaarster heb hem toen herdacht in de vorm van het maken van een Nirvana-gerelateerde foto voor mijn 365 project en het luisteren van héél veel Nirvana. Maar goed, leuk voor mij, niet zo leuk voor jullie, aangezien er zo'n tachtig procent kans is dat jullie niet eens weten waar ik het over heb. Nirva-watta? Kurt wie? Juist, snel voor opheldering zorgen dus:

Kurt was lead singer en liedjesschrijver van de grungeband Nirvana, waarover meestal gezegd wordt dat ze grunge groot gemaakt hebben. Zeer waarschijnlijk ken je hun nummer Smells Like Teen Spirit wel, ook al zegt Kurt of de titel je misschien niets. Na zeven jaar van een gelukkige jeugd begon de ellende al voor Cobain: zijn ouders scheidden en hij werd bij verschillende familieleden ondergebracht. Op de middelbare school werd het er niet beter op: hij ontdekte de rock, drugs en vandalisme en werd vaste klant bij het politiebureau. Tien jaar na de scheiding verliet hij zijn school zonder diploma. Midden jaren '80 vormde Cobain Nirvana. De band heeft uiteindelijk drie albums uitgebracht: Bleach, Nevermind, wat hun doorslaggevende succes heeft gevormd, en In Utero. Na wat dieptepunten op het gebied van drugs, die later zijn bestempeld als waarschijnlijke zelfmoordpogingen, werd Kurt 8 april 1994 dood aangetroffen in zijn appartement. Volgens de patholoog-anatoom was hij 5 april overleden. Hij had zelfmoord gepleegd met behulp van een geweer, al twijfelen sommigen nog steeds aan deze verklaring en zijn ervan overtuigd dat het een moord was.

Misschien snap je nu ook waarom er zat mensen zijn die hem wel kennen maar niet zo weg van hem zijn simpelweg omdat hij - tja, niet echt het meest stralende leven heeft gehad en niet vies was van een beetje drugs hier en daar.
Tijdens zijn bruiloft met Courtney Love op Hawaii in, jawel, zijn pyjama. 
Ik snap dat dit artikel misschien niet iedereen aanspreekt. Als je nog nooit van hem gehoord hebt, is het logisch dat het een beetje een ver-van-je-bed-show is. Of misschien ken je Nirvana wel, maar is het gewoon niet je ding. En daar heb ik alle begrip voor. Het enige thingy is dat ik dit ene artikel, 1/52, wil weiden aan Kurt. Omdat hij inspirerend is. Omdat hij mij inspireert en ik nog steeds vrijwel ieder artikel onder begeleiding van Nirvana schrijf. Omdat ik zijn muziek geweldig vind. Omdat te weinig mensen nog weten wie hij is. 
Ik beloof dat ik volgende week weer m'n stralende zelf zal zijn met een vrolijk artikel, over een vrolijk onderwerp. 

Hakuna matata
, 'cause all in all is all we are. 

Hier, een muziekje, om je op te vrolijken (of juist niet, it's up to you): 3 opmerkingen:

 1. Prachtig artikel over een geweldige legende! Kurt hoort bij elke rockfan in het hart te zitten vind ik, bij mij heeft hij zeker een plekje want zonder unplugged zou een hele hoop nachten met weinig slaap hebben :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. heej Rosalie,

  ik ben van I write you a letter, en het idee komt eerlijk gezegd een beetje van Dailynoted (samen een blog maken) maar omdat we elkaar berichtjes stuurden op hyve dachten we dat het wel leuk was om het via een blog te doen!

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kurt Cobain<3

  Heey,
  Groot gelijk dat je er gewoon over schrijft zonder dat iedereen van hem gehoord heeft. Nirvana zal voor altijd blijven bestaan, en zo ook Kurt Cobain =]
  Ik ben geen grote luisteraar van Nirvana, maar dat gebied qua muziek heb ik zeker.
  xXx

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!