dinsdag 10 april 2012

Sam speelt voor sushikok


Weg met de traditionele paasbrunch: sushi is de trend van het moment! In elk zichzelf respecterend vrouwenblaadje is wel een artikeltje te vinden waarin óf wordt benadrukt hoe ontzettend hip Aziatisch eten wel niet is óf hoe goed die rauwe visjes wel niet zijn voor de lijn. Eerlijk gezegd ben ik in beide argumenten om niet bijster geïnteresseerd. Uiteindelijk draait het allemaal om de smaak en die is, niet overdreven, hemels.

Het maken van deze kunstige rolletjes kost wel behoorlijk wat tijd, perfect om je zondag mee te vullen dus. Samen met vriendjelief heb ik de makizushi gemaakt. Dat klinkt alsof je enorme kookskills hebt maar het is gewoon de meest bekende variant: rolletjes gemaakt van zeewier, rijst en een vulling naar keuze. In het sushikookboek zag het er allemaal erg gemakkelijk uit maar helaas duurde het een tijdje voordat wij van die perfect gelaagde rolletjes konden produceren. Geef dus niet op als het niet meteen goed gaat! Het maken van sushi kost, zoals ik al zei, tijd en een flinke dosis geduld is hierbij niet geheel onbelangrijk.Wat heb je allemaal nodig?
Meshi (sushirijst)
Nori (zeewierbladen)
Water gemengd met een beetje sojasaus
Wasabi
Vulling naar keuze (denk aan inktvis, zalm, ei, garnalen, paling, komkommer, gember etc.)
Sausjes om de sushi in te dippen
Sushimatje (hiervoor kan men ook een rieten placemat gebruiken)

Hoe maak je het?
Volg de aanwijzingen op de verpakking van de rijst. Deze doe je vervolgens in een schaal en laat je een uurtje staan totdat het afgekoeld is. Ondertussen kan je bezig gaan met het snijden van de vulling. Wanneer je dit gedaan hebt ben je klaar om aan het echte werk te beginnen!
Men neme een half blad zeewier en bedekt deze vervolgens geheel met een dunne (en dan ook echt dun, anders krijg je de rol niet meer dicht) laag sushirijst. Let erop dat je onderaan een strook zeewier vrijlaat, zo blijft de rol straks makkelijker dichtplakken. Om de rijst goed uit te spreiden zonder dat je vingers in één grote kleefbal veranderen is het verstandig om je handen in de kom met water en sojasaus te dippen.
En dan nu datgene wat de smaak echt bepaalt: de vulling. Voor degenen die gek zijn op pittig eten is het lekker om een beetje wasabi over de rijst te verdelen. Proef eerst even voordat je het overal overheen gooit, ik wil liever niet verantwoordelijk zijn voor eventuele brandblaren en andersoortige verwondingen. Omdat er duizend-en-één variaties mogelijk zijn houd ik het eventjes bij mijn eigen favoriet: komkommer en zalm. Leg één reepje komkommer horizontaal in het midden van de strook en bedek deze vervolgens met wat zalmsnippers.
Dan komt nu de grote truc: het maken van de rol. Leg het geheel helemaal onderaan op het sushimatje en rol de mat in zijn geheel op. Duw de sushi iets aan zodat hij blijft plakken en rol dan vervolgens terug. Om ervoor te zorgen dat de rol dicht blijft kun je de rand verstevigen door er wat van het water-sojamengsel op te doen. Snij de rol vervolgens met een scherp mes in kleine 
stukjes en je hebt sushi gemaakt als een ware sushi master.

Ik was zo snugger om foto’s te maken van mijn eigen creaties maar ook zo verstandig om vervolgens het kabeltje kwijt te raken. Helaas was mijn sushi niet zo perfect als op de foto maar het kwam toch aardig in de buurt! 

Heel veel kookplezier!

Let’s keep the moon awake and do electric boogiloo.

Liefs, 

Sam 

Beeldmateriaal: weheartit

2 opmerkingen:

  1. Heb één keer sushi gehad en dat was niet echt lekker, maar misschien moet ik het een keer zelf maken :'D

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!