donderdag 13 oktober 2011

Annemarieke beweert dat geldbomen bestaan.

Hallo allemaal!
Zoals we onze ouders maar vaak genoeg hebben horen zeggen: geld groeit niet aan bomen. Nou, door dit artikel kan je ze dan eindelijk ongelijk geven!
In de omgeving waar ik nu woon in England, richting de schotse hooglanden, kun je een spoor van oude omgekapte bomen vinden, met daaraan, jawel: ..geld! Ze hebben dan misschien geen groene biljetten als bladeren, toch zijn deze bomen alles bij elkaar zeker wel wat waard!


Al jaren lang zitten deze bomen vol met munten. Mensen hebben ze als een soort van wens put gebruikt, en hebben een penny platgeslagen in de barst van de boom, met behulp van een stuk steen. Langzamerhand begon deze trend te ontwikkelen, en logischerwijs; wanneer iemand dan zo’n boom tegenkwam tijdens een boswandeling, kon hij het niet laten om zelf ook een muntje erin te slaan. Sommige munten zijn dan ook allang niet meer geldig, want zijn van enige eeuwen geleden. Ook toerisme helpt mee aan de verschillende valuta die nu te zien zijn in de bast van de bomen.Men ziet het als een romantisch iets, allebei een muntje inslaan die voor eeuwig in de bast van de boom gekerfd zal staan, wat redelijk doet denken aan het uitkerven van de namen in een hart, de zo bekende cliché. Ook denkt men dat het geluk brengt, (denk; Lucky Penny). Weer andere geloven dat als je een munt in de bast van de boom drukt, je verlost word van je ziektes, als daarna ooit iemand jou muntje eruit trekt, neemt hij of zij die ziekte van je over.


Het opvallende aan deze geldbomen is dat niemand eigenlijk weet hoe ze zijn ontstaan. Er is nooit reclame of een geheime actie voor gehouden, het is namelijk al honderden jaren aan de gang, hoe subtiel dan ook. De oudste munt die tot nu toe gevonden is, is een Florijn in een boom in Schotland, die stamt uit de 1700’s. Ook heeft zelfs Queen Victoria in 1877 geschreven over het bezoeken van een boom met muntstukken erin geslagen.

 
Of deze geldbomen echt helpen tegen ziektes of geluk en romantiek brengen, zullen we nooit weten. Maar ik vind het persoonlijk als object alleen al een plaatje om naar te kijken. Ik denk dat ik binnenkort maar eens zo’n boom moet gaan bezoeken en een foto ervan moet maken waarop ik mijn eigen ingeslagen eurocentje kan spotten.

Wat vinden jullie van deze mysterieuze bomen?
Lots of Love,
xxx
Annemarieke.

P.S. Never Tickle A Sleeping Dragon.

3 opmerkingen:

 1. wow wat gaaf zeg ! :) zou je da ter ook uit kunnen halen ? ;p

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een interessant verhaal, Annemarieke! Het riep bij mij herinneringen op aan de wensbomen die we ooit op vakantie hebben gezien, op Lanzarote dachten we. Daar binden vrouwen zakdoekjes in bij elkaar staande bomen, in de hoop op zwangerschap en de geboorte van een gezond kindje.

  Onze kerstbomen kun je ook zien als geld- en wensbomen, vinden jullie niet?

  MoederMarjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op vakantie in Praag hebben wij een hekwerk gezien met allemaal (fiets)kettingsloten eraan. Met vlaggetjes en labels uit allerlei landen. Zouden mensen die mee hebben genomen naar Tsjechië om daar achter te laten aan dat hek?
  Dan is geld in een boom toch iets simpeler.
  Ben benieuwd naar je foto van jouw euromuntje in een boombast!

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!