zaterdag 29 oktober 2011

Rosalie komt op voor Hyves


Guten Tag!
‘Hyves is lame,’, ‘Zit jij nog op Hyves? Haha, epic fail,’ of, de ergste van alle: op je zogenaamde www op Hyves vermelden wat een hoop bollocks het toch is. En een nieuwe trend is geboren, een trend die ik graag het-afzeiken-van-Hyves-om-het-zeiken noem. Net zoiets als het dragen van een harembroek, om het dragen, en niet omdat je het nou zo mooi vindt of omdat het je figuur zo goed laat uitkomen.

‘Hyves is uit!’ roepen we allen. Maar waarom is dat zo?
Volgens Hyves zelf was er begin dit jaar nog geen vuiltje aan de lucht. Toegegeven, de gemiddelde Nederlandse internetter van onze leeftijd zit vrijwel alleen nog maar op Facebook of Twitter, maar Hyves trekt nog steeds jonge klanten aan, en mensen die dol zijn op de nieuwe features op de homepage. Waarom is ‘onze generatie’ dan toch verhuisd naar andere media?Herinner je je die dag nog, je stapt voor het eerst je nieuwe klas binnen, op de nieuwe school. Eindelijk, de middelbare, grote school. Je zoekt een plaatsje en probeert je in het gesprek van de buren te mengen. Helaas, ze hadden net zo goed parseltongue kunnen spreken: jij snapt er de ballen niet van.

‘Ja, en toen krabbelde hij dus dat hij vond dat m’n blog zo leuk was, en toen zette zij in haar www dat iedereen naar mijn Hyve moest gaan om te kijken naar die krabbel. En toen werd een vriendin van haar weer boos, omdat ze het over mijn Hyve had, en niet over haar blog, en toen…’
Uiteindelijk hou je het niet meer uit, je haalt diep adem en vraagt waar ze het over hebben. Waarop ze je allemaal aankijken alsof je net uit je UFO gestapt bent en hebt geroepen: ‘Gegroet aardlingen!’.
Thuis kruip je achter je vaders laptop, ‘voor school’, en doet dan een wondere ontdekking: Hyves. Direct maak je een profiel aan, en al snel ben je verslaafd.
Waarom? Omdat anderen erop zitten. Wat heb je aan een sociaal medium, als het niet zo sociaal is? Als jij in je uppie je moet vermaken?

En zo startte het ook met Facebook. Op een gegeven moment worden internationale connecties belangrijker en het feit dat Facebook Amerikaans is, geeft het net dat beetje extra dat Hyves niet heeft.
Zo heeft een vriendin van mij een vriendje uit Polen, en speciaal voor hem Facebook aangemaakt, waar ze nu dagelijks op zit. Zoals ik vorige week vertelde, heb ik net uitwisseling gehad. En heeft de gemiddelde Noor, Spanjaard of Roemeen Hyves? Nee, ook om te socialiseren met je uitwisselingsstudenten, heb je Facebook nodig.
Maar ook mensen met familie in het buitenland hebben meer baat bij Facebook. En toen kwam de grote volksverhuizing: iedereen verkaste naar Facebook. 


Nou, nu niet overdrijven Rosalie, niet iedereen. De ‘brugger van nu’ is nog dolenthousiast aan het Hyven. Het is een stuk makkelijker dan Facebook (want even eerlijk: wie snapt nou waar ieder knopje van Facebook voor staat, of wat het doet, behalve Mark Zucherberg en aanhang?), maar zeker ook veiliger voor de newbies in internetland. Want wat heb je liever als ouder?
Een Nederlands sociaal medium, dat relatief kleinschalig is en nog enigszins te begrijpen valt, of een verschrikkelijk groot, Amerikaans medium, waar inwoners van Tibet tot China tot Donker Afrika overmatig gebruik van maken, en waar wij graag een handleidinkje bij zouden willen hebben?

Maar wat de mensen die Hyves nu door het slijk halen vergeten, is dat ook zij ooit heel veel lol hebben gehad op het medium. Vroegâh, in de oude tijd, sloot ik met een goede vriendin (ja, die met de Poolse vriend) allerlei weddenschappen. Wie het eerst tien nummers van onbekende jongens gesjacherd heeft, wint. Wie in één maand de langste krabbel schrijft, wint, et cetera. We hebben de gehele maand december doorgetypt, en zelfs toen de blaren (figuurlijk) van onze vingers sprongen zijn we niet gestopt. Helaas had ik de krabbels op m’n oude, nu gecrashte, laptop opgeslagen, en erkent mijn nieuwe laptop ze niet als waardig Worddocument. Maar mijn geheugen zegt me dat ze met zo’n 500.000 woorden de winnaar was. Helaas zit madame nu in het vliegtuig van Polen naar Nederland, anders zou ik eisen dat ze een speurtocht op touw zou zetten tot ze de krabbel gevonden had om ‘m met jullie te delen.


Zelfs nu vrijwel iedereen met wie ik graag een sociaal medium zou willen delen verhuisd is naar Twitter of Facebook, check ik nog dagelijks mijn Hyves, of beter gezegd: de geheime Daily Noted-Hyvespagina, ook wel bekend onder de naam de Geheime Kamer of Chamber of Secrets.
Aangezien we allemaal in uithoeken van Nederland wonen is dit voor ons dé manier om elkaar op de hoogte te houden. We overleggen over eventuele winacties, meetings, wie welk onderwerp mag, themaweken…
Hartstikke handig! Als we dit allemaal via de mail moesten doen, zou het een grote rommel worden. Nu hebben we een ‘blog’ in de Geheime Kamer, met onze contactgegevens. We hebben een forum om te discussiëren over hoe we wat gaan doen, en polls om te besluiten wanneer de meeting komt, maar er worden ook belangrijke beslissingen genomen met betrekking tot de toekomst van Daily Noted.
Hoe zouden we dat zonder Hyves moeten doen?

Moraal van dit verhaal: geef niet zo af op Hyves. Het is irritant, vooral gezien het feit dat de door-het-slijkhaler in kwestie vroeger zeer waarschijnlijk ook een Hyvespagina had, en er dolgelukkig gebruik van maakte. Dat je nu verhuisd bent naar Facebook, om wat voor reden dan ook, wil niet zeggen dat Hyves ineens een ‘fail’ is. Daarnaast zijn er nog jonge kinderen die het wel leuk vinden, zoals mijn zusje van tien. Al dat gemekker om Hyves verpest de sfeer voor hen ook. 

Let there be cake for all our mistakes!
Rosalie

P.S. Voor degenen die ons niet op Facebook of Twitter volgen: we hadden afgelopen woensdag bijna 2.000 pageviews op één dag! Een record waarvan we niet eens durfden te dromen! Heel erg bedankt, jullie zijn geweldig!

11 opmerkingen:

 1. Ik vind dit echt een heel goed artikel, en goed geschreven. Ik ben het helemaal met je eens! Ik heb zelf ook geen bb of iPhone ofzo, dus ik kan niet, zoals al mijn vrienden, ieder moment van de dag iets tweeten. Lijkt me ook erg vermoeiend btw. Ik zit ook liever op m'n blog dan op Facebook of twitter, waar ik maar 1 keer per week op kijk. Superartikel!
  Liefs,
  Charlotte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha, supergoed artikel!
  Ik (als brugger :P) ben ooit overgestapt op facebook. tegenwoordig check ik het een keer in de maand om te kijken of er iets belandrijks is gebeurd. ik zit veel meer op hyves, daar heb ik ook veel meer vrienden! (ja, en ik zit ook op twitter :P)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Super, super leuk artikel weer, zoals altijd.
  En zó waar.

  Ik moest erg lachen om je "Chamber of Secrets" vergelijking, en hoe je af en toe een Random Harry-Potter-gerelateerd woord in je artikel gooit, e.g. Parseltongue.
  Hier hou ik toch zó van! :D

  Us nerds have to stick together. ;) <3

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahah je hebt wel gelijk hoor, vooral dat iedereen het ineens een 'fail' noemt. Vooral diegene die altijd super veel vrienden hadden en graag reacties en respects wilde op foto's.. Ik heb zelf geen hyves meer, maar ik zat alleen nog maar op facebook. Vind facebook gewoon fijner werken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oeps, sorry. Ingelogd op het DN-account. Achja, ik, Rosalie, ben het dus *wenkbrauwwiebel*

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ben het er helemaal mee eens! Ik doe nu ook twitter, maar ik vind hyves nog het leukst, ik snap ook niet helemaal wat iedereen erover zeurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jij kan echt goed artikels schrijven! Ik lees ze altijd met plezier! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel leuk geschreven en het is echt zo!

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!