zaterdag 1 oktober 2011

Rosalie bereidt zich voor op Halloween


Sommigen tellen braaf de nachtjes tot Kerst (84) en zijn al druk op zoek naar dé perfecte kerstboom voor dit jaar, anderen hebben hun Zwarte Pietenpak al van zolder gehaald, het stof eraf geklopt en kunnen niet wachten tot Sinterklaas weer terugkomt uit Spanje.
Ik ben geen van beide. Waarom zou je liedjes zingen tegen een boompje, of tegen de schoorsteen, omdat er vannacht een oude vent je huiskamer binnen zal strompelen om een cadeautje voor je achter te laten, als je ook Halloween kunt vieren? 


Halloween, ook wel Hallow-e’en of All Hallows Eve valt ieder jaar op 31 oktober. Nog precies dertig nachtjes slapen dus! Het feest is zeer waarschijnlijk ontstaan uit het Keltische Samhain, een nieuwjaarsfeest dat al rond de achtste eeuw gevierd werd.
De Kelten geloofden dat op Halloween de geesten van iedereen die afgelopen jaar stierf, terug zouden keren op zoek naar een levend lichaam om in bezit te nemen voor het komende jaar. Om de goede geesten te lokken, werd er eten voor de deur gelegd. Daar komen de pompoenen voor de deur tijdens Halloween waarschijnlijk vandaan. Slechte geesten werden afgeweerd door het dragen van een masker, wat later is opgeblazen tot volledige kostuums.

Dit jaar hoor ik veel mensen met het idee zelf een Halloween party te organiseren, en misschien heb ik jou er nu ook warm voor gemaakt, maar de grote vraag is dan natuurlijk: hoe? 

 
Het eten
Geen echt Halloween-feest, zonder wat spooky voedsel op tafel. Een greep uit de authentieke Halloween-voedsel-lijst:

Barmbrack, een soort rozijnenbrood. In de originele Halloween Brack werden verscheidende dingen meegebakken, zoals een erwt, stukje kleding, munt of ring. Hiermee kun je de toekomst voorspellen. Heb je een erwt? Vette pech, maar geen bruiloften voor jou dit jaar. Daartegenover staat dat iemand die een ring heeft, dit jaar juist zal trouwen. Tegenwoordig worden er in plaats van halve kledingkasten kleine ringetjes meegebakken, dus geen zorgen.

De candy apple. Niet mijn persoonlijke favoriet, maar hij mag zeker niet ontbreken op je Halloween-avondje. Hoe maak je de beste apples? Here you go:


Maïs! Iets wat ik om de een of andere reden altijd direct link aan Halloween en enge dingen (waarschijnlijk komt het voort uit mijn angst voor vogelverschrikkers). Het recept is simpel, maar erg lekker. Je smeert een maïskolf in met boter en wikkelt ‘m in de aluminiumfolie. Tien minuutjes op de grill et voilà!

Colcannon. Het lijkt mij niet bepaald het proberen waard, maar volgens een vriendin van mij is het juist erg lekker en Halloweenig. We shall see…Do’s and don’ts
Zorg voor een grandioos geweldige outfit. Van vampiers, Bloody Mary en heksen kijkt niemand meer op. Kom in plaats daarvan als Spongebob, Mudkip, Dalek of je favoriete filosoof. En remember: de dresscode voor Halloween is al lang niet meer ‘bloederig, bijterig en doodeng’!

Geen party’s bij jou in de buurt? Veel attractieparken, zoals Walibi, organiseren hun eigen horroravondjes. Klik hier voor een opwarmertje.


Roep wat oude tradities in het leven – maar liever wel na kleine hervorming. Vroeger schreef men met melk op wit papier een soort gelukswens, en stopte hem in een walnotenschaal. Nadat de persoon overleden was, werd de schaal verwarmd, waardoor de melk donker zou kleuren. Laten we nu het gedeelte van ‘lang wachten op de dood van persoon X’ schrappen, en vervangen door ‘hup, hup, de magnetron/het vuur in met die dingen!’. Je kunt er ook een soort ‘truth or dare’ van maken, waarbij de opdrachten op de papiertjes staan.

Vergeet de Jack-o’-lantern niet! 


Kijk jij ook al zo uit naar Halloween? En ga je ook naar een feest?

Let there be cake for all our mistakes! - Rosalie. 2 opmerkingen:

  1. Ik ga ook een Halloween feestje geven, WIEHOE! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had ooit een Halloween feest gegeven, al wel een tijdje geleden. Ik vind Halloween altijd wel een leuk feest, lekker spannend!

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!