zondag 30 oktober 2011

Iris speelt Mah-Jong

Misschien ken je dit spel wel, misschien ook niet. Ik ben er gek op. Daarom schrijf ik deze zonnige zondag over een van de meest diverse gezelschapspellen die ik ken.

Mah-jong betekend in het Chinees letterlijk: ‘mussen’. Dit komt omdat als je de stenen schudt, het geluid op ‘het kwetteren van de vogels’ lijkt. Het schudden van de stenen (door elkaar husselen/schuiven)wordt trouwens ook  ‘wassen’ genoemd.Het doel van mah-jong is om uit te komen, oftewel, om mah-jong te hebben. Dit doe je door stenen kwijt te raken, en groepjes van vier en drie van dezelfde steen te verzamelen. Dit is een hele simpele uitleg van het spel; je kunt mah-jong op heel veel manieren spelen.

Hier wat leuke feitjes over het spel mah-jong:

 • In ieder land word het woord ‘mah-jong’ anders geschreven, de doos van mijn spel staat: mah-jongg. Maar mijn spelling check geeft aan dat het als mahjong geschreven word. Als je mah-jong in het chinees zou opschrijven zou het er zo uitzien: 麻將.


 • Mah-jong heeft 144 stenen; 4 seizoenen, 4 bloemen 3x4 draken, 4x4 winden en verder nog 27x4 gewonnen stenen. Voor al deze stenen zijn er ook Chinese namen, zo word de witte draak ‘po’ genoemd, oftewel: ‘niets’.

 • In modern China is het verboden om mah-jong in het openbaar te spelen! Dit is omdat daar mah-jong vaak word gebruikt voor het vergokken van geld. Maar als gezelschapsspel mag het nog wel worden gespeeld.
 • Mah-jong word ook wel ‘Het spel der 1000 wonderen’ genoemd. Dit is omdat er heel veel mogelijkheden zijn om punten te verdienen. Ik speel met mijn familie altijd met de meest simpele regels, maar er zijn oneindig veel mogelijkheden in mah-jong. Zo heb je bijvoorbeeld 'Het spel van de aarde' en 'Het spel van de hemel'.
Dit was mijn artikel voor vandaag, ik ga lekker mah-jongen!

Heb jij ooit mah-jong gespeeld? Of ken je het überhaupt niet?

X. Iris
‘Just living is not enough’

6 opmerkingen:

 1. Dat deed ik vroeger altijd op de laptop, het is echt verslavend ^^

  BeantwoordenVerwijderen
 2. moeder van Annemarieke30 oktober 2011 om 13:49

  Leuk en spannend spel! We hebben het thuis heel veel gespeeld en toen we gingen samenwonen hebben we een echt antiek spel gekocht bij een chinees winkeltje in Amsterdam. Annemarieke kan het ook, dus....!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hhaha, toen ik dit artikel las, dacht ik meteen: OEH! Dit gaan mijn ouders leuk vinden! :D
  en ja hoor, dat is te blijken aan de reactie van m'n moeder.
  Ik vind Mahjong inderdaad ook onwijs leuk! Ik speel het altijd samen met mijn broer en mijn opa en oma. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rosalie, ik heb het al veranderd in 'these', hihi bedankt voor de reactie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb het nog nooit gespeeld.
  Alleen op de ds maar dit is anders. haha

  xx ♥
  ikvolgje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik vond het ook een super leuk spel ier, nou ja, dat blijkt wel als ik de hele tijd zeur om het te spelen:) dankjewel nogmaals!!
  xx- Steph die net bij jou in Amsterdam was en het geweldig vond!!

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!