vrijdag 30 maart 2012

Anne ging naar Bodyworlds in Amsterdam.

* Waarschuwing: Dit artikel kan schokkende beelden bevatten * 


Body Worlds & the story of hearts, misschien heb je er al iets over gehoord. Het is een expositie in de EXPO Zuidas.  Een expositie van de duitste anatoom Gunther von Hagens. Een 'gewone tentoonstelling' is Body Worlds overigens niet te noemen. Het is een expositie van meer dan tweehonderd authentieke menselijke preparaten, waaronder plastinaten van het volledige lichaam, organen en transparante lichaamsdoorsneden. Dit alles met de nadruk op cardiologie en het hart.
De lichamen en organen die tentoogesteld zijn zijn gepastineerd. Dit is een methode die in 1997 door Gunther von Hagens werd uitgevonden. Plastinatie is een methode waarbij weefselvocht met behulp van een speciaal vacuüm proces vervangen wordt door reactiekunststoffen zoals bijvoorbeeld siliconenrubber. Hierdoor ontbindt het verdroogt het lichaam/orgaan niet meer. Ik ben hier op 20 Maart heen geweest met een aantal andere studenten van mijn opleiding (Verpleegkunde) en mijn geneeskunde docente. Een ontzettend indrukwekkend geheel is het zeker te noemen! Er is zo veel te zien en het is niet te bedenken dat het echte mensen geweest zijn, ik moest mezelf er echt aan herinneren. Er waren verschillende volledige lichamen te zien in bepaalde (sportende) houdingen en zelfs een man te paard (ook dit paard was ooit een 'echt' paard). Daarnaast waren er vitrines vol onderdelen zoals aangetaste/versleten botten (waar ik jullie de medische termen voor zal besparen), harten, (rokers)longen, bedenk het maar. Ze hadden zelfs een aparte ruimte waar je verschillende foetussen kon zien. Na +/- 8 weken kun je het babytje al herkennen, heel indrukwekkend!
Persoonlijk vond ik het heel bijzonder om allemaal te zien en is het zeker een aanrader. Overigens is het wel iets wat je moet liggen en wanneer je slecht tegen bloed/organen etc. kunt en alleen maar denkt 'wat zielig voor deze mensen' is het misschien niet helemaal je ding.
(De lichamen zijn trouwens allemaal afgestaan aan de wetenschap, deze mensen hebben hier voor gekozen)Waar: SOM Gebouw, Gustav Mahlerlaan 24, 1082 MC Amsterdam
Kosten: t/m 18 €12,00 - Volwaasenen €14,00 (Er zijn overigens vrij veel kortingen te krijgen met onderandere studenten kaarten, CJP en groepen)
Wanneer: 12 Januari - 22 April
Openingstijden: Zaterdag, Zondag, Maandag, Dinsdag Woensdag: 9am-7pm (Geen toegang na 6pm) Donderdag en  Vrijdag: 9am - 9pm (Geen toegang meer na 8pm)


Zou je hier heen willen?

Stay Beautiful,
x Anne
- For Narnia!

5 opmerkingen:

 1. Oh, dat lijkt me best wel gaaf eigenlijk (:

  BeantwoordenVerwijderen
 2. He bahhh, haha ;) Niks voor mij om daar heen te gaan..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik wil hier zo graag naar toe, zag het laatst op tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ruikt het er nu ook naar of helemaal niet? Mijn maag draait zich nu al om.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tuurlijk! En nee het ruikt niet raar hoor :D

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!