zondag 18 maart 2012

Iris ging naar Maastricht

Lieve iedereen,

Het is alweer zondag, pff deze week ging snel. Hebben jullie genoten van het zomerse weer donderdag? Ik in ieder geval wel, al moest ik bijna de hele dag binnen zitten.

Ik schrijf dit artikel in de auto, ergens in de buurt bij Eindhoven. Zoals jullie misschien gemerkt heb, ben ik de laatste tijd erg druk met het bezoeken van open-dagen. Ik zit pas in Havo 4, maar mijn school heeft mij gewaarschuwd dat ik op tijd moet beginnen. Daarom ging ik dit weekend naar een open-dag, helemaal in; Maastricht!

Mijn ouders en ik reden 211 kilometer om rond 1 uur aan te komen op hogeschool Zuyd, Maastricht. Zuyd is een school met 14.500 leerlingen, best groot dus. Het gebouw was oud, groot en erg mooi. Het stond aan de Brusselseweg, die we (na een half uur ruzie met de tomtom) eindelijk vonden. Eenmaal binnen kregen we een plattegrond en de tijden van informatierondes.

De opleiding waarvoor ik die dag naar Maastricht ging heet 'Oriƫntaalse talen en communicatie' (OTC). Deze Hbo opleiding duurt vier jaar, en het komt er samengevat op neer dat je in vier jaar Japans, Chinees of Arabisch leert. Dit betekend niet dat je het aan het einde van de studie vloeiend spreekt, maar wel dat je een goed gesprek kan voeren. Je krijgt er ook nog een beetje business, international law en natuurlijk communicatie bij. Je gaat ook een half jaar naar het buitenland (Japan, China of Egypte), wat niet vervelend is.

Mijn eerste ronde begon om 12:45 en was een proefles Japans (lees: uitleg van de taal). Het was erg druk, waardoor veel mensen moesten staan. Ik had gelukkig een plekje bemachtigt. De les was erg leuk; de leraar maakte grapjes en hield het simpel. Er werd uitgelegd hoe Nederlands eigenlijk een veel moeilijkere taal is dan Japans, en dat niet alle Aziatische talen op elkaar lijken, zoals iedereen denkt. Ik verliet met een enorm enthousiast gevoel de klas.

Toen liepen we meteen door naar de algemene presentatie van OTC. Ook hier waren niet genoeg plekken, dus er moesten mensen op de grond zitten. De presentatie werd gegeven door een vrouw die ik nauwelijks kon verstaan. Ik vond de presentatie eerlijk gezegd wat saai, er werden veel dingen herhaald en je kon alles meelezen op het bord. Aan het einde werd er dan ook niet geklapt. Wel ben ik te weten gekomen dat je echt voor de opleiding moet gaan, omdat ie zwaarder dan de gemiddelde hbo is. En dat je geld moet sparen voor de uitwisseling (naar Japan kost het rond de 5500 euro).

Na de twee informatierondes gingen we nog een beetje door het gebouw heen lopen, dronken we wat in de kantine en bezochten we de informatiemarkt. Het resultaat: Een lading van folders en flyers. Toen we het gebouw weer uit liepen, was het half drie, we pakten de auto en reden naar het centrum van Maastricht.

Maastricht is een mooie stad, je kunt er geweldig shoppen en lekker eten. Veel heb ik niet gekocht, maar hier is een lijstje:

1. De honger spelen (boek) - De Nederlandse versie heb ik nog niet gelezen, en ik ben benieuwd hoe deze vertaalt is.
2. John Mayer, where the light is (concert DVD)
3. Red Riding Hood (DVD)

De volgende foto's zijn niet erg professioneel, het was een grauwe dag en overal liepen mensen.


Ben jij ooit in Maastricht geweest, en weet je al wat je wilt studeren?
'La vie boheme' 
xx - Iris

6 opmerkingen:

 1. Maastricht is een leuke stad! Maar ik zie het liefst Utrecht, waar ik heen ga volgend jaar. Of Groningen, waar ik vandaan kom. Maar Leiden is ook erg leuk. En Middelburg. Alleen met Amsterdam en Rotterdam heb ik niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die studie klinkt echt nog interessant, wat vond je er eigenlijk van? :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk wel dat dit mijn toekomstige studie wordt, ik ben in ieder geval erg enthousiast erover!

   Verwijderen
 3. Maastricht is een ontzettend leuke stad gelukkig woon ik dichtbij en ben ik er dus wel vaker te vinden :-)

  Liefs

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!