zaterdag 4 juni 2011

Irene geeft sollicitatie tips!

Welke kleren moet ik aan? Wat gebruik ik als 'openingszin'? Schoenen met, of zonder hak? En hoe kan ik positief opvallen?
Allerlei vragen die bij een sollicitatie/intake-gesprek voorbij vliegen. Want, hoe maak je nou dé perfecte indruk om die (droom)baan te bemachtigen?

Nou, om maar meteen met de deur in huis te vallen: een sollicitatie gesprek loopt nooit 100% perfect. Een bad hair day, een verse koffievlek op je witte blouse of je hebt geen klik met de sollicitant. Hieronder een aantal tips die je kunt toepassen tijdens, voor én na een sollicitatie gesprek. 1. Informeer vrienden, familie en kennissen dat je op zoekt bent naar een nieuwe, uitdagende baan. Wie weet weten zij iets leuks voor je!

 2. Maak een nette sollicitatie brief. Laat iemand anders de brief controleren op spel- en grammaticafouten. Bij mij wilde mijn docent Nederlands mijn sollicitatie brief nakijken. Misschien dat jouw docent het ook wil doen.

 3. Ben je uitgenodigd voor een sollicitatie gesprek? Stuur een bedankje als bevestiging dat je aanwezig zult zijn.

 4. Bereid je een paar dagen voor het sollicitatie gesprek goed voor. Ga op zoek naar de geschiedenis van de winkel, met welke formule zij werken etc.

 5. Leg van te voren de kleren die je gaat dragen al klaar. Zo weet je zeker dat dat perfecte blousje niet in de was zit.

 6. Ben je nogal een social-media fan? Zorg ervoor dat alles op privé staat. Vaak gaat het bedrijf waar je een sollicitatiesgeprek hebt gehad je naam googlen. En misschien heb je rare feest foto's, krabbels of iets anders wat niet zo positief kan overkomen.

 7. Wees ruim op tijd. Als je te laat komt maak je een hele slechte indruk.

 8. Geef een stevige hand; dit straalt zelfvertrouwen uit. Uit onderzoek blijkt, dat de sollicitant al in de 1e minuut heeft besloten of hij/zij jou wel/niet aanneemt.

 9. Je kunt ook met lichaamstaal gaan werken. Dit werkt supergoed!

 10. Bereid standaard vragen voor. Waarom wil je híer werken? Wat zijn je slechte en goede kwaliteiten? Wat vond je van je vorige werk (en waarom werk je er niet meer)?

 11. Wees spontaan en humorvol. Niet té natuurlijk, dan kom je bijdehand over.

 12. Stel ook vragen aan je sollicitant; dit toont interesse.

 13. Bedank je sollicitant aan het einde van het gesprek. Heel veel mensen vergeten dit, wat natuurlijk niet goed over komt.

 14. Aangenomen? Stel je collegeaal op en wees altijd op tijd op je werk. Je moet immers de positieve kanten wel nakomen die je hebt verteld tijdens je sollicitatiegesprek.

 15. Niet aangenomen? Wees niet teleurgesteld. Zie het als een nieuwe ervaring, en waarschijnlijk ben je de volgende keer niet zo zenuwachtig meer.

Hopelijk heb ik genoeg tips gegeven. Zelf had ik eind maart een sollicitatie gesprek bij de Jumbo, en daar ben ik aangenomen. Ik werk er nu bijna 2 maand en ik werk met een heel lief, geduldig en gezellig team. Of ik lichaamstaal heb toegepast tijdens mijn sollicitatiegesprek? For sure!


Heb jij al een keer een sollicitatiegesprek gehad?


“Be who you want to be, not what others want to see”


Liefs,Irene.

2 opmerkingen:

 1. Echt super leuk, en handig haha! Misschien dat ik binnenkort ook op zoek ga naar een andere baan..
  X Sharon.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit echt een sollicitatie gesprek gehad, alle baantjes kwamen zo binnen rollen via via, en hoefde ik nooit echt een sollicitatie gesprek te doen!
  Wel voor mijn nieuwe school, daarvan komen heel veel dingen me bekend voor, die hierboven zijn genoemd.
  Haha oke, heel verhaal.
  X

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!