zaterdag 20 augustus 2011

Rosalie wacht op De Mail van Pottermore …

Dit artikel is geheel spoiler-vrij!

Hello ladies (and gentlemen?)!

Zoals de Potterheads onder ons wel zullen wete

n, als ze de laatste tijd niet onder een grote steen hebben geleefd: the magic never ends! We hadden ons al een kluizenaarsbestaan aangemeten, waarin we alleen Harry Potter regel voor regel zouden uitpluizen en alle films opnieuw en opnieuw kijken. We zouden Kleenex spontaan overuren bezorgen en psychologen zouden zich geen raad weten – na 15 juli zou Harry Potter officieel afgelopen zijn. Geen nieuwe boeken. Gee

n nieuwe films. Niets, nada, finito.

Tot Queen Rowling met een (grandioos!) plan kwam, genaamd Pottermore.
En nu komen we bij het punt waar het voor de Muggles interessant is. Want hoe vaak heb ik mensen nu niet horen vragen ‘Potter-wattie?’.
Nou, Pottermore is een ‘unique online experience’ (ik zou niet weten wat dat te betekenen heeft, maar het klinkt goed) om de magie voort te laten bestaan. Er werd druk gespeculeerd over de inhoud van Pottermore. Sommigen zeiden dat het een webshop was, anderen hadden het erover dat de site speciaal gebouwd zou worden voor RPG’s en fanfic’s. Het hele gebeuren zou gelanceerd worden op 31 juli, de dag dat Harry en Joanne jarig zijn. Het mysterie zou eindelijk worden opgelost: wát is Pottermore?
Eh – not.

Zoals we weten is Hogwarts alleen openbaar voor tovenaars. En zijn wij tovenaars? Aan ons om dat te bewijzen. De opdracht was simpel: vind de Magic Quill (magische veer) en voilà, you’re in!
Om de Quill te vinden moest je allereerst je Potter-kennis bewijzen. Zeven dagen lang werd er per dag één clue gegeven. Zeven dagen, zeven boeken, zeven clues. De eerste drie zouden onmogelijk moeilijk zijn, en daarna zou het langzaam wat makkelijker worden. Ik moet zeggen – daar hebben ze gelijk in gekregen.

We vergelijken:
Dag 1- “How many breeds of owls were offered on the Eeylops Owl Emporium sign, then multiply this number by 49.” (Hoeveel soorten uilen warden aangeboden in de etalage van Braakbal’s Uilenboetiek. Vermenigvuldig dit aantal met 49).
Dat was nog een pittige. Hiervoor moest je daadwerkelijk het boek erbij pakken en naspeuren op die ene passage waarin het antwoord vermeld stond – tenzij je dit soort details uit je hoofd wist natuurlijk.
Dag 7 - "How many Deathly Hallows are there? Multiply this number by 7." (Hoeveel Relieken van de Dood zijn er? Vermenigvuldig dit nummer met 7).
Is dit een grap, Rosalie? Nee, lieve bezorgde lezer, dit is géén grap.

Anyway. Met een beetje speur- en rekenwerk moest de clue op te lossen zijn. De uitkomst plakte je achter een speciale link en je werd naar een ogenschijnlijk nutteloze website geklikt. Nu is het moment daar: laat zien, die toverkrachten! Soms moest je een raar gebaar met je muis maken (een tovenaar zou het herkend hebben aan de krachtige zwiep die je nodig hebt bij Wingardium Leviosa), soms moest je een fotoboek doorspitten op zoek naar de Quill.
Voor het hele ‘beantwoorden van de clue en op zoek naar de Quill’ had je niet echt lang de tijd. Potter-fans over de hele wereld wilden als eerste entree, dus soms werd de clue er na een half uur al afgehaald, en was de registratie voor die dag gesloten. Als ik het goed heb, heeft uiteindelijk een miljoen mensen zich mogen registreren.

Toch ben je een van die gelukkigen die de 'early registration' gehaald heeft. Je maakt al zowat een vreugdedansje terwijl je jezelf registreert, maar dan …
Welkom bij Pottermore! We zijn blij je te mogen begroeten! Jij bent een van de ‘lucky few’ (iemand anders die daarbij ook aan Charlie and the Chocolate Factory moest denken?) die de ons mag helpen met het testen en verbeteren van de bèta-versie. We kunnen helaas niet iedereen tegelijk loslaten op de bèta, vandaar dat je je mailbox goed in de gaten moet houden. Tussen 15 augustus en 30 september krijg je namelijk onze tweede mail, wordt je registratie afgerond en zul je officieel Pottermore kunnen bezoeken!

Oftewel: we kunnen nog steeds wachten. Wachten. Wachten.

Gelukkig ben ik een van de weinigen in deze omgeving die nog vakantie heeft, dus word ik lekker vaak ingeroosterd voor mijn werk. Ook moet ik nog allerlei dingen inhalen voor school en moet er van alles geregeld worden: opkomsten voor scouting, mijn sociale leven moet worden onderhouden, dit artikel moest worden geschreven…
Verder herlees ik Harry Potter and the Deathly Hallows op dit moment, kijk ik – voor het eerst – A Very Potter Musical en heb ik mijn aquarelpotloden weer tevoorschijn gehaald. Genoeg te doen voor mij dus, en de momenten waarop ik als een zombie achter m’n laptop zit en maar mijn Hotmail refresh zijn zeldzaam.

Veel andere Potterheads hebben iets minder geluk en moeten toekijken hoe hun laatste kaar weken van de vakantie in het water valt – letterlijk (het is verdorie midden augustus, kom op met die zonnestralen!). Dit heeft geleid tot een stroom van Pottermore-gerelateerde Twitter-accounts, Tumblr-pagina’s en diverse fora worden ermee doodgegooid. Mij hoor je niet klagen, Potterheads, unite!

Toch wil ik alle wachtende Potterheads een hart onder de riem steken, een beetje moed inpraten en boven alles: duidelijk maken wanneer je je email kunt verwachten. Ik zal een linkje onderaan het artikel plaatsen van mijn Magische Bron, volgens haar worden de uilen als volgt verzonden:

1) Pottermore.com opent, je kunt je email registeren. De clues komen later pas.
2) Persoon X registreert haar email.
3) Persoon Y registreert haar email.
4) Persoon Z registreert haar email nog niet.
5) persoon W registreert haar email.

6) Op Pottermore komt de eerste clue.
7) Persoon X, die haar email al eerder geregistreerd had, vóór persoon Y én de Quill gevonden heeft, krijgt als eerste toegang.
8) Persoon Y, die haar email al eerder geregistreerd had, maar ná persoon X én de Quill gevonden heeft, krijgt toegang na persoon X.
9) Persoon Z, die de Quill gevonden heeft en haar email op DEZELFDE DAG als het vinden van de clue en Quill geregistreerd heeft (daarvoor was ze nooit geregistreerd voor Pottermore), krijgt pas toegang na alle mensen die de Quill voor haar vonden en zich wel eerder hadden geregistreerd.
10) Persoon W, die zich had geregistreerd op Pottermore, voor de clue was vrijgegeven, maar de Quill niet heeft gevonden, zal moeten wachten tot oktober, wanneer de site voor iedereen openbaar zal zijn.

Of dit waar is, weet ik niet. Het klinkt erg aannemelijk, logischer dan de versie waarin Pottermore iedereen random mailtjes stuurde. Hopelijk heb ik het leed hiermee iets verminderd.
Ik wens u allen heel veel succes en sterkte in deze zware tijd! En tot het zover is, join S.P.E.W.

Let there be cake for all our mistakes!

Mischief managed – nox!
Rosalie

P.S. Zit je niet bij het eerste miljoentje aan Potterheads dat zich heeft ingeschreven? No need to worry. De site zal openbaar zijn voor iedereen in oktober. Mocht je gebrand zijn op een account, dan zou je wat fora af kunnen gaan. Sommige Potterheads hebben twee accounts aangemaakt, als back-up. Betaal in ieder geval never ever voor een account. Hackers op E-Bay maken dankbaar gebruik van de hype, en verkopen nep-accounts waar je soms wel honderd euro voor moet dokken. En je weet: je bent niet de enige wachtende!

Wanneer komt mijn uil? http://sexysouvernir.tumblr.com/ (de post staat op 18/08/2011)
Foto’s: weheartit.com4 opmerkingen:

 1. WAUW! Rosalie, wat een onwijs goed geschreven artikel! Je schrijfstijl is echt geweldig en komt echt goed naar boven in dit artikel.
  Potterfan als ik ben, ben ik Natuuuurlijk ook een van de Lucky Few die al een email heeft gekregen. Ik moet alleen ook nog wachten tot de welkoms-email binnenkomt.
  Ik zit hier (stiekem) op internet op de Campus van Winchester, en wilde even melden vanuit Engeland dat ik heel blij ben met jou als nieuwe zondagblogster! Super gezellig, informatief en goed geschreven artikel!
  (ook groetjes aan de andere 5 en de lezers natuurlijk!)
  xxx
  Annemarieke

  P.S. SPEW is hillarisch! goed gevonden, dat plaatje ga ik meteen opslaan. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Annemarieke, hahaha dankjewel C:
  Zitten er geen mede-wachtenden op de Campus? Kunnen jullie gezellig samen SPEW'en en badges maken en bijeenkomsten houden. Ik zit hier echt geïsoleerd tussen de 'Hè, Pottermooooore?'-mensen, hihi.
  Geniet van je laatste week in het geweldige land der UK'en!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal met Annemarieke eens, je schrijfstijl is echt geweldig. Ik kan nog wat van je leren! En ik ben ondertussen ook een Potterhead geworden hihi. Maar nog niet zo erg als jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. hahah! Go Aviva!
  En die badges zijn best een goed idee. ;) muhahaa.

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!