woensdag 31 augustus 2011

Sharon's photoshop tutorial: blenden.

Hallo lieve dailynotedlezeressen,

Toen ik laatst op Twitter vroeg - op mijn persoonlijke account - of jullie het leuk zouden vinden om een keer een photoshoptutorial voor beginners op dailynoted te zetten, kreeg ik bijna 20 mentions van mensen die het een super leuk idee vonden, omdat zij zelf niet wisten hoe ze het moesten doen, maar het wel graag zouden willen leren.
Zo'n twee jaar geleden was ik heel actief in het photoshoppen, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het programma Photoshop ook nooit gesnapt heb; ikzelf gebruik Photofiltre Studio, een heel makkelijk en duidelijk programma die vrijwel dezelfde functies heeft als Photoshop.
Om deze tutorial te kunnen volgen, kan je Photofiltre Studio hier downloaden. Het is compleet gratis en er zitten geen enge virussen in - ik heb het hier zelf ook gedownload.


http://cs1.astatalk.com/r4/r108674/1_iQo5akacQc.jpg


- Open Photofiltre studio & open een blad van 680x585 (bovenaan 2e rij, eerste icoontje).
- Ctrl+B & vul het blad met deze achtergrond; Klik (eerst de achtergrond opslaan, dan 'vul' aanvinken, 'vulpatroon' aanvinken & dan de achtergrond opzoeken in je bestanden. Streep niet aanvinken).
- Nu moet je brushes erop gaan zetten. Je kunt verschillende brushes gebruiken, bijvoorbeeld deze: KlikKlikKlikKlik & Klik. Deze afbeeldingen krijg je in je blend door hem te kopiëren en te plakken als nieuwe afbeelding (bewerken - plakken speciaal - masker).
Je moet wel opletten rechtsboven welke kleur je hebt: als je een zwarte brush wilt, moet je eerst zwart aanklikken & dan pas kopiëren en plakken. Wil je een roze brush? Klik dan de roze kleur die je wilt, en daarna kopiëren en plakken.
- Zorg dat je deze brushes in het midden van je blend plaatst.

Als je daarmee klaar bent, kun je een foto van iemand pakken. Ik heb gekozen voor - hoe kan het ook anders - Taylor Swift. Ik heb gekozen voor deze twee foto's: klik & klik.
- Je open het plaatje als nieuwe afbeelding in pfs& gaat hem uitgummen/snijden, zodat je alleen het plaatje overhoudt. Snijden doe je met de veelhoek & gummen doe je met de gum.
- Nu kopiër je hem & plak je hem op het blad van de blend. Je kan hem eventueel kleiner maken en/of draaien door met je rechtermuisknop op het plaatje te klikken, dan vrij aanpassen & dan wijst het zich vanzelf.
- Dit doe je ook met het andere plaatje. Zet beide plaatjes - of meerdere als je wilt, het is helemaal aan jou! - in een leuke compositie bij je brushes.
- Als je helemaal tevreden bent over de compositie, kan je eventueel nog tekst toevoegen. Dit doe je door op het icoontje met de T te klikken, de tekst te typen die je wilt en een leuk lettertype uit te kiezen. Het juiste lettertype nog niet gevonden? Je kan duizenden lettertype's downloaden op de site www.dafont.com. Echt een aanrader!
- Helemaal klaar? Tevreden? Niets meer aan doen? Shift+enter, en de verschillende lagen van je brush zitten op elkaar, het is nu dus een plaatje! Je kan nu je brush opslaan.


Dit is natuurlijk nog een vrij basic tutorial: om dit programma echt onder de knie te krijgen en echt mooie blends te leren maken, moet je veel oefenen en vooral veel uit proberen! Sla je brush om de vijf minuten op: als er dan iets gebeurd waar je niet tevreden mee bent, en je kan het niet meer ongedaan maken, dan heb je altijd nog een back-up.
Op internet kan je ontzettend veel plaatjes, brushes, achtergronden en voorbeelden van blends vinden. Je leert het meeste als je kijkt naar anderen. Probeer het niet exact na de doen, maar voeg iets van jezelf toe. Vergeet nooit een subtiele copyright op je blend te zetten, in verband met copycats!

Nog een paar handige programma's en sites:
- Het programma 2 PIC. Met dit programma kan je plaatjes in elkaar over laten lopen / plaatjes over elkaar heen zetten. Het is erg makkelijk in gebruik en hier te downloaden.
- Twee site's waar je veel afbeeldingen van celebs kunt vinden zijn Unlimited-photo's & Sweetandtalented.
- Brushes kan je veel vinden op Deviantart, maar ook op deze site zijn veel brushes te vinden.Op deviantart kun je zoeken naar termen als 'blends', 'brushes', 'lightstocks', 'lights', 'vectors' & 'lights stock'.
- Ooit bewegende plaatjes willen maken? Hiervoor gebruik ik het programma GIF Movie Gear!

Nog een paar blends die ik gemaakt heb, om jullie misschien een beetje inspiratie op te laten doen.
Ik hoop dat ik jullie met deze tutorial een beetje op weg heb geholpen!

You'll always regret what you don't say,
Liefs, Sharon.

PS. Als jullie dit leuk vinden, zo'n photofiltre tutorial, laat het dan even weten! Ik vind het zelf nog altijd heel erg leuk om te doen, en ben altijd bereid zelf nieuwe dingen uit te vogelen, die ik dan weer aan jullie kan doorgeven.

7 opmerkingen:

 1. Leuk :)
  Wel jammer dat het niet écht photoshop is want daar kun je veel meer mee en de moeilijkheid valt ook wel mee hoor ;)
  Maar je blends zijn erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @ A girl with beauty ; Wat raar? Geeft hij een foutmelding oid?

  @ Mandy ; thanks! Ik zal inderdaad proberen de komende tijd meer met photoshop om te gaan, ik heb alleen het programma zelf niet gekocht en had een 30 days trial version. Zodra ik de volledige versie heb, zal ik hier mee aan de slag gaan!

  x Sharon.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Supermooie tutorial, ook heel duidelijk :3!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb eigenlijk je tutorial nagedaan met andere plaatjes en een stukje mij, het is heel leuk geworden, al zeg ik het zelf. Het is mn eerste blend hahaha, ik ga zeker nog verder oefenen! > http://tinypic.com/view.php?pic=8wdyyo&s=5

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!