maandag 17 oktober 2011

Aviva bezoekt de YES!-klimaatconferentie.

HET IS VAKANTIEEEEEEEE, YEEEEEEEEEAH. 

Geen wekker die om half 7 gaat, geen haast 's ochtends, geen stress om proefwerken: héérlijk! Vrijdag had ik gelukkig al geen les meer, maar moest ik wel verplicht naar de YES!-conferentie in het World Forum in Den Haag.

Wat is YES?
YES staat voor Young European Specialists, het is een project georganiseerd door Worldschool. Als je mee doet met het YES-project ga je een onderzoek doen over klimaatbeheersing binnen Europa. Je gaat daarbij samenwerken met organisaties, universiteiten, studenten, euro-parlement, etc. Vorig jaar hebben er van onze school 14 leerlingen meegedaan. Ze organiseren deze conferentie om jongeren na te laten denken over klimaatbeheersing.

Deze scholen doen mee:
Helen Parkhurst, Almere
OSG De Meergronden, Almere
The International School of The Hague, Den Haag
Het Baarnsch Lyceum, Baarn
Jac. P. Thijsse College, Castricum
Gomarus College, Groningen
Zernike College, Haren
Penta College CSG, Hellevoetsluis
Gerben-Jan
CSG Comenius, Leeuwarden
CSG Prins Maurits, Middelharnis
Libanon Lyceum, Rotterdam
Winker Prins OSG, Veendam
Carolus Clusius, Zwolle

Om half negen moesten we (alle leerlingen van 5 VWO) zich verzamelen op school bij de bussen. In de kou. Wachten. Dat was wat minder, gelukkig vertrokken we om kwart voor negen. In de bus kregen we een boekje met drie toegangskaartjes. Op elk kaartje stond Presentatie, Workshop of Masterclass en precies welke presentatie, workshop of masterclass je moest volgen. De boekjes werden gewoon random uitgedeeld door de leraar, dus iedereen had wat anders. Na vijf minuten was er een enorme handel in die kaartjes, iedereen was aan het ruilen. Merel, de vriendin waar ik naast in de bus zat, en ik hadden zo geruild, dat we precies hetzelfde hadden (WINNING!).

Ronde 1: Presentaties 
Europa en het klimaat
Energie en Energiebesparing
Hier presenteerde twee meisjes hun profielwerkstuk. Het was niet heel erg interessant en de meisjes kenden allebei hun tekst niet. Ze waren dus vooral aan het voorlezen. Jeroen Bremmer (Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) was er ook hij, hij stelde (best wel hele) moeilijke vragen. 

Ronde 2: Workshops
Haagse Hogeschool, Climate & Enviroment
Hoe maak ik een stad klimaatneutraal?
Deze workshop werd gegeven door Sander Brinkman. De 'klas' werd verdeeld in groepjes en met dat groepje moest jij ideeën verzinnen om te besparen in een stad. Merel en ik hebben tijdens deze workshop erg veel lol gehad haha. We konden ons niet heel er goed concentreren, omdat het -alweer- niet zo heel erg interessant was.

Ronde 3: Workshops
Hanzehogeschool Groningen, Energie Kenniscentrum
Klimaatdebat
Deze workshop was echt heel erg leuk. De klas was verdeeld in vier groepen: Milieu (dat zaten ik en Merel bij), Industrie, Wetenschap en Overheid. We kregen allemaal een blaadje met verschillende manieren voor klimaatbeheersing. Iedere groep wilde natuurlijk wat anders. We hebben een enorm debat gehouden en zijn uiteindelijk tot een overeenkomst gekomen.

Hierna was er een einddebat in de grote zaal. Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy beantwoordde vragen. Je kon die vragen stellen door naar de microfoons te lopen die verspreid stonden over de zaal. Elke keer wanneer een leerling een goede vraag stelde, ging het publiek klappen en juichen. Vooral toen een jongen deze vraag stelde ging het publiek helemaal los: 'We hebben het hier nu wel over klimaatbeheersing, en hoe we dat kunnen doen. Maar waarom staan al die lichten op het plafond dan aan, dat is toch niet nodig?'

Het was een erg leuke en leerzame dag, en dat World Forum, wat een geweldig gebouw zeg! Wanneer daar ooit eens een feestje wordt gegeven: I'm in!

Carpe Diem - Fijne vakantie allemaal!
Aviva

2 opmerkingen:

  1. You look so lovely!Sounds like a great day! I like your style!
    Take a look at my blog, and if you like it follow me, I’ll be waiting for you!

    Cosa mi metto???

    BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!