donderdag 13 januari 2011

Annemarieke onthult: Wat jij nog niet wist over sprookjes.

Bijna iedereen kent wel een paar sprookjes. Maar; welke versie? De originele, of zijn ze besmet met het Walt Disney virus?
Ik kan met veel zekerheid zeggen, dat er op dit moment maar heel weinig mensen zijn die de echte originele teksten kennen. Ze zijn namelijk zo afschuwelijk, bloederig en niet-sprookjes-achtig als maar kan. De meeste mensen hebben dan ook geen idee waar de nu zo schattige, kindvriendelijke sprookjesverhalen uit voortgekomen zijn.
Het zal waarschijnlijk zó erg zijn, dat je de helft van wat hieronder staat niet zult geloven.. maar toch is het waar.

Laten we beginnen bij Assepoester.
In de Disney versie is het zo, dat wanneer de prins met het glazen muiltje langs komt om zijn prinses te vinden, de twee stiefzusters hun grote voeten er in proppen om er in te kunnen passen, maar zonder succes.
In het originele verhaal is het zo dat de stiefmoeder haar eerste dochter beveelt haar teen af te hakken, om zo in het schoentje te passen. Op de terugweg naar het kasteel ziet de prins echter dat haar voet onder het bloed zit en betrapt haar. Het zelfde gebeurt met de tweede zuster, aan wie de moeder beval haar hiel eraf te hakken.
Daarnaast werden de twee stiefzusters ook nog eens gestraft voor hun leugens door twee postduiven van de prins, die hun ogen eruit pikten, zodat ze voortaan als blinde bedelaars door het leven moesten gaan.
Dit zijn natuurlijk gruwelijke scènes, maar toch was dit het originele verhaal van Assepoester. Zeer ongeschikt voor kinderen dus!


De kleine zeemeermin.
Maar niet alleen bij Assepoester kreeg het verhaal een vrolijker, geschikter einde: Hoewel Ariel, (de kleine zeemeermin) in de Disney versie, trouwt en nog lang en gelukkig leeft met de man van wie ze houd, trouwt hij in het originele verhaal met een andere vrouw, waarna zij zelfmoord pleegt. (van verdriet de zee in springt en niks meer wordt dan zeeschuim.)

Sneeuwwitje
Ook het verhaal van sneeuwwitje is aardig wat geromantiseerd.
In de Disney versie beveelt de koningin de jager het hart van sneeuwwitje eruit te snijden. In het originele verhaal is het nog net een schepje erger. Daar beveelt zij de jager de nieren en lever van sneeuwwitje eruit te snijden en het als avondmaal te serveren voor de koningin zelf.
Ook wordt sneeuwwitje niet wakker door de beroemde kus, wat wij allemaal denken. Nee, zij wordt wakker doordat de prins haar kist optilt en mee wilt nemen naar zijn kasteel, waarna hij tegen de kist stoot en het stukje appel uit haar keel schiet en sneeuwwitje wakker wordt.
(Maar, wat hij met het lijk van een jong meisje wilde doen..?)

Ook ontmoetten sneeuwwitje en de boze stiefmoeder elkaar in het originele sprookje nog een keer op de bruiloft van Sneeuwwitje en de prins. Daar wordt de stiefmoeder gearresteerd en veroordeelt tot het dragen van hete ijzeren schoenen, zodat zij zal dansen tot de dood.

De rattenvanger.
Maar niet alleen de bekendste sprookjes zijn verdraait. Ook het originele verhaal van “De Rattenvanger” is een stuk minder vrolijk dan de latere edities. In het originele verhaal is het namelijk zo dat de rattenvanger de raten verjaagd in een dorp, omdat de burgers hem beloofde hem er flink voor te betalen. Nadat hij zijn muziek speelt zo de ratten verjaagt en terugkomt voor zijn geld, weigeren de burgers hem te betalen. Waarna de Rattenvanger besluit de dorp niet alleen van ratten te ontdoen, maar ook van alle kinderen.
In de nieuwe, vriendelijke versies is het zo dat hij de kinderen naar een grot leid met zijn fluit, waarna hij ze weer vrijlaat toen de burgers hem eindelijk besloten te betalen. In het originele verhaal echter, leid hij de kinderen naar de rivier, met als gevolg dat ze allemaal verdrinken.


Roodkapje.
Een van de meest aparte, originele sprookjes, is toch zeker Roodkapje. Ondanks dat ze, in de latere uitgaven naar haar grootmoeder gaat op ziekenbezoek waarna ze opgegeten wordt door de wolf, net als haar grootmoeder , en wanneer de wolf een dutje doet, er een jager langskomt, de buik opensnijdt en Roodkapje en grootmoeder er heelhuids uithaalt, is het originele verhaal toch best een tegenvaller.
Daarin vraagt Roodkapje de weg naar het huisje van haar grootmoeder aan de wolf, waarna hij valse instructies geeft en hij Roodkapje uiteindelijk op eet.
En daar eindigt het verhaal. Punt. Geen jager, geen grootmoeder, niks! Alleen een meisje die opgegeten wordt door een hongerige wolf.

Doornroosje.
Maar Roodkapje valt nog mee vergeleken met de gruwelijke originele versie van Doornroosje.
In de Disney versie zorgt een vloek ervoor dat zij in slaap valt, nadat zij zich prikte aan een spinnenwiel. Na honderd jaar slapen komt dan eindelijk haar prins en kust haar waarna zij wakker word. Ze worden verliefd, trouwen, en (surprise, surprise) leven nog lang en gelukkig.
Maar jammer genoeg is het originele verhaal een stuk minder lief. ( Je zal waarschijnlijk het boek moeten nalezen, wil je me geloven)
In de originele versie wordt het meisje niet wakker gemaakt door een prins.. nee, in tegendeel: de koning ziet haar slapen en heeft wel zin in een beurt. Dus pakt hij zijn kans en verkracht haar. Na negen maanden geeft zij geboorten aan een tweeling (terwijl ze dus nog steeds slaapt!) . Een van haar kinderen zuigt aan haar vinger, en haalt zo de splinter van ‘t spinnenwiel eruit, die haar al die tijd in slaap heeft gehouden. Ze wordt wakker en vind zichzelf verkracht en moeder van twee kinderen!

Conclusie.. :
Je kan dus wel zeggen dat sprookjes NIET voor kinderen zijn geschreven:
De heks in Hans en Grietje is in het originele verhaal een duivel, wie Hans en Grietje vermoorden door een zaag langs zijn keel te halen, Repelsteeltje scheurt zichzelf in tweeën en Goudlokje wordt opgegeten door de niet-zo-aardige vader, moeder en baby beer.

Vooral de originele sprookjes van de gebroeders Grimm zijn onwijs duister. De hoofdpersonages, die bijna altijd vrouwen of meisjes zijn, worden verkracht, vermoord, of opgegeten.

Veel mensen kunnen dan wel tegen alle veranderingen zijn van Disney, maar de echte, originele sprookjes zou ik nou ook weer niet aan je kinderen voorschotelen.
Tenzij ze natuurlijk vragen voor een goed griezelverhaal op Halloween!

En vertel mij nu eens eerlijk: Wist jij dit allemaal?

xxx
Annemarieke

ps. Never tickle a sleeping dragon.Little Red Ridinghood is eigendom van Miggetymary:
http://miggetymary.deviantart.com/art/Den-Lille-Havfrue-168732521

The Little Mermaid is eigendom van Achen089:
http://achen089.deviantart.com/art/ACEO-Red-Riding-Hood-188439372

28 opmerkingen:

 1. HAHAHAH ieuwwwww
  ik wist het allemaal nog niet, maar ik snap dus wel dat disney het een béétje anders heeft gemaakt voordat ze ze gingen verfilmen :')

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Super leuk!
  Dit wist ik echt helemaal niet haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hihi dit is zo leuk! ik wist roodkapje en sneeuwwitje wel, de andere allemaal nog niet! echt leuk om te lezen haha (:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. gvmdb

  Kortom, als iemand zegt: mijn leven is als een sprookje.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kijk, dìt is nu wat een blog als deze leuk maakt! Wat een goed verhaal en een verademing om het eens even niet over nagels of haar te hebben zodat het ook voor ons oude hap nog leuk blijft. Geweldig leesvoer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hahah, dankje NewMikey, dat was precíes de indruk die ik wilde wekken!

  Wat een leuke reacties allemaal! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 7. En, inderdaad Gvmdb, die uitspraak zal vanaf nu íetjes anders worden opgevat. haha!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hahah, nee dat wist ik niet :P
  Mooie illustraties ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. alleen van de rattenvanger en sneeuwitje wist ik het niet.
  Leuke post :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel goed bericht!
  Ik wist dat helemaal niet ö toch maar blij voor al die kindjes dat disney het wat veranderd heeft!
  xx <3

  BeantwoordenVerwijderen
 11. dat van assepoester wist ik
  de rest niet >.<

  maar wij hebben geloof ik ook een sprrokjesboek met de originele versies
  (tenminste - assepoester heb ik wel gelezen... ik zal wel eens kijken)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @ Apollonia, Wat leuk!
  Ik heb een paar maanden geleden in een klein vintage-winkeltje een hele vroege editie van de sprookjes van Grimm gevonden. Dat zijn inderdaad ook bijna allemaal de originele verhalen. Het boek is al meer dan 70 jaar oud en heeft ook van die mooie ouderwetse illustraties. 't was echt alsof ik een goudmijn vond!:D

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De meeste stukjes kende ik al, maar om ze nou allemaal op een rijtje te zien is toch wel raar
  Je ken alle sprookjes als mierzoete kinder verhaaltje, maar eigenlijk waren het gewoon brute (moord)verhalen
  Inderdaad maar beter dat ze aangepast zijn


  Oh, dat boek klinkt alleen al mooi Annemarieke! x3

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Thank u!
  Inderdaad, echt, Harry Potter betekend zo veel voor me, echt verschrikkelijk dat het bijna voorbij is. Ik hoorde wel ergens dat er misschien nog een vervolg op komt maar dan met nieuwe persoontjes. Al kan ik niet bedenken dat er nog een ergere versie van Voldemort zou komen...
  xox

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Interessant! ;) maar:

  (Maar, wat hij met het lijk van een jong meisje wilde doen..?)

  duhh, gewoon begraven of cremeren ofzo haha

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @ Mysticals
  Ik denk er precies hetzelfde over!;)
  Maar.. een vervolg? Als film of als boek? als film zou dat inderdaad vet raar zijn. Ik bedoel, je moet opzich ook op een gegevenmoment stoppen, anders gaat het eindeloos door.
  Maar als J.K. een vervolg Boek wilt schrijven hou ik haar niet tegen hoor:D:D

  @ Danique: hahahaha xD Jij hebt ook altijd ergens een logische verklaring voor he;)! Bedankt voor je reactie! (L)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. dat van doornroosje, ge-wel-dig!, echt heel leuk annemariek!!:) bin trutsch auf dir!:D

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Leuke post! En nee, ik wist het van geeneen :$, ben nu toch wel heel benieuwd naar de orginele verhalen

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @ Anoniem, Bedankt Jessemijne! :P

  Iedereen hartstikke bedankt voor alle leuke reacties! Ik ben blij dat dit zó veel mensen interreseert! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Osi zegt:

  Sorry voor de late reactie, maar de afgelopen dagen even geen computers bekeken. Interessant hoor, de vergelijking van originele verhalen tegenover de Disney versies. Zijn er ook verschillen tussen de Hary Potter films en boeken, waardoor je kunt laten zien dat de films vriendelijker zijn dan de verhalen? Is dat eigenlijk niet wat voor jou Annemarieke, om een filmscript te schrijven, of maak je dan eerst gewoon een verhaal en naar aanleiding daarvan een filmscript?? Of nog beter: schrijf een sprookje!
  Ik ben benieuwd: hou me op de hoogte!

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Hhaha, Dankje Osi!;)
  Hoe komt het toch dat ik het gevoel heb dat ik jou ken? Of je bent gewoon héél goed in mensen "lezen". haha;)

  Ik heb een sprookje geschreven! :D Als profielwerkstuk, mede daarom heb ik al deze informatie opgezocht. Het sprookje is oosters, beetje Anderson stijl als dat je wat zegt. (De kleren van de keizer, De nachtegaal ect.)

  Wat betreft verschillen tussen de Harry Potter films en boeken; dat zijn er echt té veel om op te noemen! Haha.(bovendien zijn de boeken juist vriendelijker dan de films!)

  Scripts schrijven? Dat is zeker wat voor mij! Ik wil later erg graag iets doen in de filmwereld, en dan het liefst filmscenario's schrijven, inderdaad! *ik heb er op dit moment al eentje in me hoofd;)*

  Bedankt voor al je belangstelling! Echt onwijs leuk!:D

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Kun je mij vertellen welk boek het is? Ik moet het hebben:P!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. kunnen ze dit ook gewoon gaan verfilmen??

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Nou...de appel gaat uit sneeuwwitjes keel vanwege schokken. De prins dééd dus al wat...

  BeantwoordenVerwijderen
 25. ik wist het wel omdat we het op school hebben gezien vorig jaar maar ik zou de originelen wel graag eens willen lezen want die stonden niet in ons boek van Nederlands hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Het was inderdaad Sneeuwwitjes eigen moeder die haar lever en nieren wilde degusteren. En dit omdat ze jaloers was op het mooie kind omdat het te veel aandacht begon te krijgen van haar man, de koning. Sneeuwwitjes vader wou een incestueuze relatie met zijn dochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Het verhaal van Peter pan is ook echt wreed

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!