maandag 31 januari 2011

Aviva bezoekt Concertgebouw Amsterdam!


De Grote Zaal
In Amsterdam Zuid staat het Concertgebouw, thuisbasis van het Koninklijk orkest. Samen met twee muziekklassen ging ik daar op dinsdag 25 januari naartoe. Hier een verslag van mijn bezoek!
Op dinsdagochtend hoefden we alleen het eerste uur naar de les, daarna vertrokken we met de trein vanaf Station Castricum. Omdat ik die dag nog steeds op krukken liep, was het iets moeilijker om de stationstrappen af te lopen. Gelukkig waren mijn vrienden zo lief mij er elke keer op en af te slepen. Eenmaal in de trein was iedereen super opgewonden en enthousiast. We wisten namelijk dat wij een deel van een repetitie van het Koninklijk orkest mochten bijwonen, een grote eer dus!De koninklijke wc.
Toen we aankwamen op station Amsterdam Centraal namen we de  tram naar het Museumplein en liepen we door naar het Concertgebouw. Daar kregen wij nog een kleine uitleg van de docenten die mee waren. In het Concertgebouw kregen wij een uitleg over het Koninklijk orkest en deden we een dirigeeroefening. Toen was het eindelijk tijd voor de repetitie, stilletjes gingen wij de Grote Zaal binnen, waar het orkest al bezig was. We kregen een deel van De Schilderijententoonstelling, door Moesorgsky te horen o.l.v Kurt Masur (een 84 jarige Duitse man met Parkinson, tevens één van de beste dirigenten ter wereld). Na een klein half uurtje gingen we de Grote Zaal weer uit. 

De Zolder, een 'vliegend' plafond.

Daarna kregen wij in groepjes een rondleiding door het hele concertgebouw. Gelukkig waren er door het hele Concertgebouw liften, dus kon ik overal komen. Van de kelder tot de zolder, alles was even indrukwekkend! We hebben zelfs de opslag van de vleugels, de koninklijke wachtruimte mét wc (waar koninging Beatrix vast wel ooit heeft gezeten :-)) en de dirigentenkamer gezien. Ons groepje kreeg een extra lange rondleiding, dus toen we beneden kwamen stond iedereen al op ons te wachten.

In de Grote Zaal. Ik kijk niet blij, maar dat was ik wel!
De meeste leerlingen gingen samen met de docenten weer mee terug, maar sommige leerlingen bleven nog in Amsterdam. Ik had samen met mijn vrienden besloten te gaan shoppen (op krukken!), en daarna uit eten te gaan. Rond 17:00 bezochten we onze laatste winkels: de Claire's en de HEMA (op de Nieuwedijk). Ik had na mijn aankoop in de Claire's even mijn portemonnee in mijn voorvakje gedaan, omdat ik wist dat ik nog wat moest kopen in de HEMA. Omdat ik op krukken liep had ik mijn tas op mijn rug. Toen ik bij de HEMA wilde betalen, merkte ik dat mijn voorvakje helemaal openstond, en mijn portemonnee weg was. Mijn vriendin ging nog even kijken bij de Claire's, om te kijken of ik hem daar misschien had laten liggen. Maar nee, het mocht niet baten... Snel liepen wij naar het politiebureau om aangifte te doen. Het was ontzettend druk daar, en na 1,5 uur (en een broodje van de AH to go als avondeten) werden we doorverwezen naar het politiebureau in onze woonplaats. We gingen terug naar het station en namen de eerste trein naar huis. We kwamen erachter dat beide politiebureau's (in Heiloo én Castricum) gesloten waren, dus gingen we maar naar huis. 

Ondanks het verlies van mijn portemonnee gevuld met ál mijn geld en pasjes, heb ik een super leuke dag gehad!

Wat kleine feitjes over het Concertgebouw:
- Werd in 1883 gebouwd in een lege polder buiten Amsterdam.
- Was in 1888 open voor publiek.
- De bouw kostte 200.000 gulden.
- De renovatie kostte 50.000.000 gulden.
- De architect van het gebouw was Adolf Leonard van Gendt.

3 opmerkingen:

Just leave your lovely comment!