zaterdag 21 januari 2012

Rosalie to the rescue: wat te doen bij statisch haar


Het kwik heeft zich weer verstopt zo rond de min veertig en wij kruipen het liefst ver weg onder onze dikke donsdekbedden om rond april weer tevoorschijn te komen, heerlijk uitgerust van onze XL winterslaap. Helaas, de wereld draait door, tijd is geld et cetera dus wij moeten ook onder deze Siberische omstandigheden gewoon naar school.
En als we onszelf dan eindelijk uit bed hebben weten te slepen en de ijzige poolwind op de gang hebben getrotseerd, wacht ons een nieuwe uitdaging: het temmen van ons haar. Eén verkeerde beweging en zwoesh, onze glanzende strakke coupe verandert in een statisch vogelnest. Herkenbaar? Zie hier een Eerste Hulp Bij Onmogelijk statisch haar.


De koude en droge lucht droogt je haar uit, waardoor het makkelijk statisch geladen wordt en wat resulteert in een coupe die hysterisch springt en aan je gezicht plakt waardoor je je net zo’n plasmabol met ‘mini-bliksem’ voelt. Wat je eigenlijk ook bent, maar ik wil je niet de stuipen op het lijf jagen. Als je van jezelf droog haar hebt ben je in de winter al helemaal screwed. Stap 1 is dan ook: gebruik vochtinbrengende producten en conditioners om het vochtniveau van je haar op peil te houden. Een vochtinbrengend masker schijnt ook wonderen te verrichten, maar dat is meer een gevalletje van langetermijnplanning.
Daartegenover staat natuurlijk: gebruik geen producten voor je haar die alcohol bevatten. Alcohol onttrekt namelijk juist het vocht, waardoor het hele statische effect alleen maar versterkt wordt.
Om ervoor te zorgen dat je omgeving vochtig genoeg is, kun je waterbakjes aan de verwarming hangen of luchtbevochtiger gebruiken.


Bepaalde materialen kunnen de lading nog meer versterken, denk hierbij aan wol of metaal. Gebruik daarom een borstel van natuurlijke producten, zoals hout en draag geen wollen mutsen of synthetische kleding. Voor je begint met het borstelen van je haar, kun je een beetje spray op je kam doen. Water volstaat ook, maar pas op dat je niet overdrijft. We zitten niet te wachten op een verzopenkattenlook. Probeer ook zo min mogelijk te föhnen of je haar te stijlen met een stijltang.

Alles al geprobeerd en nog steeds wanhopig? Er zijn ook speciale shampoos te koop. Daar moet je dan wel een paar centen voor over hebben.


En dan een noodmiddel voor onderweg: smeer je handen in met handcrème en laat dit bijna volledig intrekken. Ga daarna voorzichtig door je haar. Ook water helpt, maar slechts voor korte duur. Als je merkt dat je haar statisch wordt, kun je er beter niet met je handen in gaan klooien. Een simpele knot kan ervoor zorgen dat je haar weer terugkeert naar zijn normale omstandigheden zonder te veel rompslomp en irritaties. Pas ook op waar je gaat zitten in de klas: vlak bij de verwarming die op de grillstand staat is de luchtvochtigheid een stuk lager!

Hakuna matata

Foto’s geleend zonder te vragen van weheartit.com 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Just leave your lovely comment!