dinsdag 24 januari 2012

Sam denkt terug aan Christiania


Whut? Christiania? Is dat één of andere koningin die al meer dan honderd jaar onder de aarde ligt?
Gelukkig voor jullie ben ik nou niet bepaald geïnteresseerd in de geschiedenis van onze lieve Oranjes dus nee, daar gaat het in ieder geval niet over. Christiania is een zelfverklaarde ‘onafhankelijke wijk’ in het midden van Kopenhagen. Vroeger werd de wijk bezet door militairen, maar nadat zij de plek verlieten namen daklozen er hun intrek. De verandering kon haast niet groter zijn: het gebiedje veranderde van een militaire basis in een flowerpowerplek waar hippies de dienst uitmaken en waar het op het plein (Pusher Street) meurt naar wiet.

Toch is deze wijk wel iets meer dan een plek voor uitschot en stoners. Het lijkt wel alsof je in een totaal andere wereld stapt zodra je onder de poort door loopt. Er wonen mensen van alle soorten en maten, van drugsverslaafden tot arme studentjes tot hippe modemensen voor wie Christiania de nieuwe hotspot is geworden. Overal in de wijk hangt een enorm vrije sfeer en de bewoners behandelen de toeristen alsof ze ze al jaren kennen. 

Daarnaast is het zo dat de wijk echt onafhankelijk is; ze hebben zelfs hun eigen wetten (oke, eigenlijk zijn het eerder een soort huisregels maar wetten klinkt gewoon een stuk indrukwekkender), hun eigen cafés, winkels, een radio- en televisiestation en een eigen vlag. Oftewel: je zou je leven lang in Christiania kunnen wonen zonder iets tekort te komen. Zo heb je er Byens Lys (de bioscoop), Grønsagen (de biologische fruit- en groentemarkt), Sushine Bakery (de bakker) en Musikloppen (poppodium).

Ik ben zelf in Christiania geweest tijdens een uitwisseling met Deense scholieren en het is echt één van de tofste plekken die ik ooit heb bezocht. Nu is het wel zo dat ik nou niet bepaald een globetrotter ben maar seriously, Christiania rocks! De sfeer is echt geweldig en het is heerlijk om door de smalle straatjes te dwalen en te kijken naar de bizarre huizen. De bewoners kijken nergens van op en dat is te merken ook: er is zelfs een huisje waar een stuk of twintig katten wonen die elke dag gevoerd worden. En natuurlijk zal ik me altijd die Robert-Pattinson-look-a-like herinneren die mij en mijn vriendin vijf minuten sprakeloos achterliet nadat we hem voorbij hadden zien lopen. Oftewel: boek maar gewoon een weekendje Kopenhagen!

Om jullie een indruk van de wijk te geven even een paar kunstwerkjes:

De wet van Christiania. 


De vlag. De cirkels staan voor de drie puntjes op de 'i' in Christiania. 


Let’s keep the moon awake and do electric boogiloo.

Liefs,

Sam 

3 opmerkingen:

 1. Wauw, dat klinkt echt geweldig! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. samme samme, waar heb jij eigentlich, die laatste zinne vandaan? gehaltet?
  vondaan gehalteat? tschuusch, tssssssjoeeessss TSSSSSSSJOEEESS
  IMOELAI HAILAIN LOESEU UND MELOEU

  BeantwoordenVerwijderen
 3. LEUK LEUK VERHAALTJE, KEBATSEMAN. ik herrinner mij dit natuurlijk als de dag van gisteren. het huis met het bananen dak. de stonede mensen in pusherstreet, en NATUURLIJK de euh puntjes die je je herrinnerd.
  bijdeze.

  BeantwoordenVerwijderen

Just leave your lovely comment!